Lihan grillaaminen synnyttää kemikaaleja, jotka kasvattavat syöpäriskiä. Onneksi on tapoja, joilla voit vähentää kyseisten aineiden syntyä.

Miksi grilliruoan epäillään aiheuttavan syöpää?

Pääasiassa lihan grillaaminen on yhdistetty kasvaneeseen syöpäriskiin kahden kemiallisen ryhmän takia, jotka ovat molemmat karsinogeenejä – eli syöpää aiheuttavia. Toinen niistä on HCA (heterosykliset amiinit) ja toinen PAH (polysykliset aromaattiset hiilivedyt).

Kyseisiä aineita tutkittaessa, on huomattu, että ne kykenevät aiheuttamaan muutosta DNA:ssa, mikä johtaa yleensä syövän syntyyn.

Grillaus

HCA:ta syntyy proteiinipitoisissa ruoissa, kuten lihassa kun niitä paistaa kuumassa lämpötilassa, erityisesti avotulella. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että HCA- ainesosat linkittyvät useimpiin syöpiin. HCA:ta syntyy kun lihassa olevat ainesosat reagoivat kovassa kuumuudessa ja aktivoivat tiettyjä entsyymejä.

PAH:ta syntyy kun lihasta tihkuvat nesteet ja rasva tippuvat hiillokseen, jolloin syntyy liekkejä ja savua. Nämä liekit ja savu sisältävät runsaasti PAH-yhdisteitä, jotka tarttuvat paistuvaan lihaan. PAH- yhdisteitä löytyy myös muista prosessoiduista ruoka-aineista, kuten savustetusta lihasta. Sitä on myös tupakansavussa ja autojen päästöissä. Koska ihmiset saavat PAH- ainesosia myös muualta kuin grilliruoasta, sen vaikutuksia on ollut hankala yhdistää suoraan grillaamiseen.

Tutkimusten pohjalta on saatu enemmän tietoa kyseisten aineiden vaikutuksista kehoon, mutta on muistettava, että tutkimuksissa käytettävät kemikaalien määrät ovat olleet huomattavasti suuremmat kuin mitä ravinnosta saa kerralla.

Täytyykö grilliruoasta luopua?

Grillaamista pidetään riskinä sen takia, että siinä yhdistyvät molemmat tekijät joiden tunnetaan olevan haitallisia. Amerikkalaisen syöpäyhdistyksen johtajan Colleen Doylen mukaan tutkimuksista saatu näyttö ei ole riittävän painavaa siihen, että grillauksesta pitäisi luopua kokonaan. Doylen mielestä riskit on kuitenkin huomioitava ja niiden mahdollisia haittoja minimoitava.

On olemassa monia tapoja, joilla voit vähentää grillaamiseen liittyviä haittoja.

BBQ Tool Fire Flames Grill Spatula Fork, XXXL

Puhdista grilli

Puhdista grilli kunnolla käytön jälkeen, sillä siihen tarttuu yleensä juuri niitä rasva- ja hiilitahroja joita tulisi välttää. Kun käytät grilliä uudestaan, niiden sisältämät haitalliset ainesosat pääsevät haihtumaan lihaan.

Älä juutu punaiseen lihaan

Isot ja rasvaiset lihakimpaleet ovat suurimpia HCA ja PAH- pommeja, sillä niistä tippuu rasvaa hiilille ja niiden kypsentäminen kestää kauan. Grillaa siis välillä myös kalaa, kanaa ja kasviksia.

Käytä marinaadia

Doylen mukaan marinaadit ja mausteet suojaavat lihan pintaa ja vähentävät haitallisten aineiden syntymistä.

Poista palaneet osat

Rapsuta pois palaneet osat makkarasta ja leikkaa mustaksi kärtsäneet palat lihasta pois. Et menetä myöskään maun puolesta mitään.

Jaa tämä artikkeli ystävillesi, joiden grilli käy kesäisin kuumana!

Lähteet: huffingtonpost.com, cancer.gov

Kommentit

kommenttia