Kuinka usein teillä vaihdetaan lakanoita? Tämä aihe varmasti jakaa mielipiteitä. Toiset vaihtavat viikoittain ja toiset kuukausittain. Siisteysalan ammattilainen on kuitenkin sitä mieltä että 2 viikkoa on optimaalisin vaihtoväli lakanoille. Tyynyliinat sen sijaan suositellaan vaihdettavaksi viikon välein. Kuukausi on auttamattomasti liian pitkä vaihtoväli, koska siinä ajassa sänkyyn kertyy huomattavia määriä likaa, ihosta irtoavaa hilsettä ja bakteereita ne puolestaan antavat erinomaiset elinolosuhteet pölypunkeille! Jos lakanoita vaihdetaan liian harvoin lika pääsee tunkeutumaan peittoon ja tyynyihin, sillä lakanat suojaavat niitä.

Sängyssä vietetään yllättävän paljon aikaa vuorokaudesta

Moni viettää sängyssä noin 8 tuntia vuorokaudessa. Tänä aikana lakanoihin irtoaa ihosta sekä talia, likaa, hilsettä että hikeä. Lisäksi tyynyliinaan jää jäämiä hiusten ja kasvojen kosmetiikkatuotteista. Mikäli nukut alasti likaa ja bakteereita kertyy vielä enemmän lakanoihin. Puhumattakaan siitä, jos päästät lemmikkisi sänkyyn.

Jos kärsit iho-ongelmista kuten aknesta, tyynyliina tulisi vaihtaa usein, koska tyynyliinaan kertyy ihotalia ja likaa, joka voi tukkia ihohuokoset ja pahentaa iho-oireita. Myös kutiseva päänahka voi olla merkki liian harvoin vaihdetusta tyynyliinasta.

Lakanat pitää pestä vähintään 60-asteessa

Koska lakanoihin kerääntyy kaikenlaista likaa, ne tulee aina pestä vähintään 60-asteessa. Esimerkiksi pölypunkit ja bakteerit eivät välttämättä kuole alhaisemmassa pesulämpötilassa.

Lähde: Kotiliesi.fi

Kuva JayMantri Pixabaystä