Onko olemassa jokin ruoka tai juoma josta haluaisit pitää, mutta josta et vain kertakaikkiaan pidä?

Älä luovu toivosta, sillä ihmisen makuaisti on yllättävän sopeutuvainen!

Heti alkuun voi tietysti esittää myös kysymyksen: miksi jostain tarvisi oppia pitämään? Kyse voi olla esimerkiksi siitä että tiedät kahvin olevan vähäkalorisinta mustana juotuna, mutta et vain ole tottunut makuun. Tai kyse voi olla kaveripiirin harrastamista pienpanimo-oluista, joista sinäkin haluaisit pystyä juttelemaan.

Hyvänlaatuista masokismia ja toistoja

Vastaus on yksinkertainen: Minkä tahansa ruoan tai juoman makuun pääsee kun sitä syö tai juo riittävästi. Näin useimmat ovat päässeet esimerkiksi oluen ja kahvin makuun vasta lapsuusiän ohitettuaan.

NPR:n haastattelema psykologi Paul Rozin toteaa, että kyse on eräänlaisesta ”hyvänlaatuisesta masokismista” – totutamme itseämme makuihin joista emme pidä, mutta jotka eivät ole meille vaarallisia. Samalla tavalla opimme pitämään hurjista huvipuistolaitteista ja kauhuelokuvistakin. Näissä esimerkeissä sosiaalinen paine näyttelee isoa roolia: se ajaa meidät toistuvasti tilanteisiin jotka eivät tunnu luontevalta. Riittävän toiston myötä opimme kuitenkin pitämään aluksi ikäviltä tuntuneista tilanteista ja mauista.

Ei siis muuta kuin härkää sarvista ja herkuttelemaan oudommillakin mauilla!

Katso myös:

Lisää ruokatiedettä

Lähde: Lifehacker / NPR