Hunajaa on historiassa käytetty pitkään luontaisena lääkkeenä moniin terveysongelmiin ja niiden ehkäisyyn. Se sisältää yli 200 erilaista ravintoainetta, joista keho hyötyy mitä parhaimmilla tavoilla.

Vaihtamalla sokerin tilalle hunajan ruoanlaitossa, vähennät tutkitusti sokerin aiheuttamia haittoja ja saat sen tilalle hunajan tarjoamia kiistattomia hyötyjä. Yksi parhaimmista asioista hunajassa on se, että se on täysin luontainen tuote, eikä siihen tarvitse lisätä mitään. Vaikka jotkut valmistajat käsittelevät hunajaa teollisesti, ruokakaupoissta löytyy aina myös kotimaisia ja ekologisesti tuotettuja vaihtoehtoja. Voit siis nauttia tästä elämän eliksiiriksi -kutsutusta raaka-aineesta huoletta, ilman lisäaineita ja kemikaaleja.

 

Kun vaihdat sokerin tilalle hunajan ja nautit sitä pieniä määriä säännöllisesti, tulet huomaamaan elimistössäsi muutoksia jotka saavat sinut iloiseksi.

1. Vastustuskykysi paranee

Hunajan on pitkään tiedetty tehostavan vastustuskykyä. Se sisältää runsaasti tehokkaita ravintoaineita, jotka ruokkivat kehon puolustusjärjestelmää. Sokeri puolestaan ylläpitää kehossa lievää tulehdustilaa, joka altistaa elimistöä vakaville pitkäaikaissairauksille. Hunaja on luonnon oma antibiootti- ja sienilääke. Siinä missä sokeri ruokkii taudinaiheuttajia elimistössä – hunaja tuhoaa niitä ja voimistaa vastustuskykyä. Kun vaihdat sokerin tilalle hunajan, elimistösi alkaa toipumaan lievästä tulehdustilasta ja huomaat olevasi energisempi ja virkeämpi.

2. Ennaltaehkäiset vakavia sairauksia, kuten syöpää

Monien ruokien ja kasvisten sanotaan ”taistelevan syöpää vastaan”. Vaikka asia ei ole niin yksinkertainen, lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt hunajan sisältämät ravintoaineet kykenevät suojaamaan soluja ja estämään niiden mutaatiota – jotka johtavat syöpään ja muihin sairauksiin. Hunajan kyky suojata soluja ennaltaehkäisee lukuisia sairauksia ja jopa vanhenemista. Vaihtamalla sokerin hunajaan, elimistösi tulee voimaan hyvin ja myös näyttämään paremmalta pitkällä aikavälillä.

honey lemon

3. Vähennät huomattavasti nautittujen kaloreiden määrää

Hunaja on makeampaa kuin tavallinen sokeri. Sitä tulee käytettyä vähemmän kun sokeria, joten kalorimäärätkin pienenevät. Lisäksi hunaja sisältää n 20% vähemmän kaloreita kuin tavallinen sokeri. Runsas sokerin nauttiminen nostattaa verensokerin pitoisuutta nopeasti, joten sen nopea lasku aiheuttaa ”sokerihimoa”, joka puolestaan saa meidät haluamaan lisää sokeripitoisia ruokia. Hunajan sisältämät sokerit puolestaan imeytyvät osittain nopeasti ja osittain hitaasti, tasapainottaen veren sokeripitoisuuksia. Vaikka hunajaa ei varmasti voi käyttää ihan joka tilanteessa sokerin tilalla, se toimii erittäin hyvin leivonnassa ja ruoanlaitossa. Myös kahvin sekaan voi laittaa pienen määrän hunajaa tuomaan makeutta, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu.

Muistathan suosia ekologisia hunajatuotteita, jotta voimme jatkossakin nauttia tämän kultaisen raaka-aineen hyödyistä.

4. Ihosi tulee olemaan puhtaampi – ja myös näyttämään paremmalta

Sokeri on yksi suurimmista tekijöistä, jotka aiheuttavat ihon epäpuhtauksia, rasvoittumista ja näppylöitä. Jos et usko, kokeile olla nauttimatta sokeria ollenkaan missään muodossa parin viikon ajan. Hunajaa puolestaan on käytetty iho-ongelmien hoitoon jo pitkään historiassa. Hunaja ei vaikuta ainoastaan suun kautta nautittuna, vaan sitä voi käyttää kotitekoisissa kasvonaamioissa ja rasvoissa. Myös lääketieteessä käytetään hunajavalmisteita vakavien painehaavojen hoidossa. Sen suurin teho ihonhoidossa perustuu sen kykyyn tuhota bakteereja ja sientä. Ihmiset käyttävät hunajaa suoraan myös ihottumiin, sieni-infektioihin ja pienien haavojen hoidossa. Kun vaihdat sokerin hunajaan, ihosi alkaa voimaan ja näyttämään paremmalta.

Closeup of young woman's pink lips and neck

5. Tehostat aivojesi toimintaa

Hunaja sisältää runsaasti antioksidantteja ja ravintoaineita, joita aivosi kaipaavat polttoaineeksi toimiakseen tehokkaasti. Suuren sokerinkulutuksen aiheuttamat muutoksen veren insuliinipitoisuudessa kuluttavat aivoja, sillä insuliini on myös yhteydessä aivojen signaalitoimintaan. Eräässä tutkimuksessa insuliinin kulkua aivohin häirittiin, joka johti erilaisiin neurologisiin vaivoihin ja eläinkokeissa jopa dementiaan. Hunaja sisältää puoliksi myös sokerin sisältämää rypälesokeria, joka imeytyy nopeasti ja nostaa verensokeria, mutta toisaalta se sisältää puoliksi hedelmäsokeria, joka imeytyy hitaasti ja ylläpitää tasaista verensokeria. Kun vaihdat tavallisen sokerin hunajaan, voit huomata muistin kohenemista ja tehokkaampaa ajattelukykyä.

Jaa tämä artikkeli ystävillesi, jotka voisivat mielestäsi hieman vähentää sokerin käyttöä ja nauttia sen sijasta hunajaa.

Lähde: medicalnewstoday.com