Krapula ei kohtele kaikkia tasa-arvoisesti.

Jotkut joutuvat viettämään koko seuraavan päivän sängyn pohjalla jo parin oluen jälkeen, kun taas toisilla viisikään tuopillista ei tunnu missään. Mistä tämä johtuu?

Asetaldehydi – syypää krapulaan

Tutkimuksen mukaan syy krapulaoireiden vaihtelevuuteen ei piile pelkästään painossa tai geeneissä, vaan suoliston bakteeristossa. Tarkalleen ottaen kyse on siitä miten tehokkaasti suoliston bakteerit muuntavat sinänsä melko harmitonta alkoholia haitalliseksi asetaldehydiksi. Mitä pidempään asetaldehydimolekyylit säilyvät suolistossamme, sitä pahemmalta kankkunen tuntuu.

Aasialaisten on todettu kärsivän länsimaalaisia ryyppykavereitaan pahemmista krapuloista. Tutkimuksissa onkin selvinnyt, että aasialaisten suolistobakteeristossa on erityisen paljon alkoholia asetaldehydiksi muuttavia bakteereja. Nämä bakteerit eivät ainoastaan riehaannu tuottamaan asetaldehydiä, vaan ne myös lisääntyvät rajusti saadessaan alkoholia.

Suoliston bakteerikannat kuitenkin vaihtelevat merkittävästi myös yksilöittäin, ja tutkijoiden mukaan nimenomaan tämä selittää sitä miksi joihinkin krapula iskee pahemmin kuin toisiin.

Kuitupitoinen ruoka ja probiootit – toimiva lääke krapulaan?

Erään hiirikoetutkimuksen tulosten mukaan suoliston ”lääkitseminen” ennen alkoholin nauttimista voikin olla yksi toimivimmista tavoista ehkäistä krapulaa. Kokeessa hiirille annettiin omenan pektiinillä rikastettua kuitupitoista syötävää ennen alkoholin nauttimista. Tulos oli yllättävä: hiirillä ei havaittu lainkaan alkoholin aiheuttamia normaaleja sivuvaikutuksia maksa-arvoissa.

Toisessa hiirikokeessa hiirille annettiin tavallisesta jogurtista ja juustosta löytyviä probioottivalmisteita. Tulos oli samankaltainen kuin kuitupitoisen ruokavalion kohdalla: suoliston hyvää bakteerikantaa lisäävät probiootit ehkäisivät tehokkaasti krapulaoireita ja maksavaurioita.

 

Mitä tästä opimme? Ainakin sen ettei juustoa ja viiniä turhaan tarjoilla yhdessä!

 

 

Katso myös:

Juustotarjotininspiraatiota viini-iltoihin

Lisää asiaa alkoholista

 

 

Lähde: The Guardian / Iltalehti