Tutkimus: Kalorittomat limsat aiheuttavatkin omenamahan – 2 syytä

Luulitko kalorittomien limsojen kittaamisen auttavan sinua pysymään hoikkana?

Taisi olla harhaluulo. Teksasilaisyliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kalorittomat light-limsat kerryttävät läskiä nimenomaan mahan ja vyötärön seudulle.

Yhdeksän vuotta kestäneeseen seurantatutkimukseen osallistui 749 yli 65-vuotiasta yhdysvaltalaista. Yhdeksässä vuodessa light-limsoja juoneiden koehenkilöiden vyötärö paisui keskimäärin 8,1 senttimetriä, kun vastaava lukema muilla koehenkilöillä oli noin 2 senttimetriä.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös muut vyötärönleveyteen vaikuttavat seikat, kuten elintavat ja sairaudet.

Taustalla kaksi syytä?

Yleisesti uskotaan, että kalorittomien limsojen lihottavan vaikutuksen taustalla on kaksi merkittävää syytä. Ensinnäkin kalorittoman limsan makea maku huijaa aivoja: makuaistin huijaama suolisto valmistautuu vastaanottamaan kaloripitoista herkkua. Kun kaloreita ei kuulukaan, keho pyrkii korvaamaan ”kalorivajeen” muilla keinoin; tämä ilmenee kovana herkutteluhimona limsojen kittaamisen jälkeen.

Toinen selitys liittyy insuliiniresistenssiin. Eräässä hiirikokeessa todettiin, että keinotekoiset makeutusaineet aiheuttivat hiirissä glukoosi-intoleranssia ja heikensivät insuliiniresistenssiä. Tällöin glukoosi poistui hiirien elimistöstä normaalia hitaammin, mikä johti lihomiseen.

Vieläkö sinä juot light-limsoja?


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lisää ruokaan ja painonhallintaan liittyviä juttuja
Lähde: Ilta-Sanomat
Kuva: Simon Cousins