Tohtori Tolonen uutisoi Yhdysvalloissa tehdystä ravintosuositusmuutoksesta, joka saattaa lähitulevaisuudessa muuttaa ravintosuosituksia oleellisesti myös Suomessa. Merkittävin muutos suosituksissa liittyy kolesteroliin ja eläinrasvoihin.

 

Kananmunan kolesteroli ei olekaan haitallista

Yhdysvaltain ravitsemussuosituksista vastaava taho Dietary Guidelines Advisory Committee on julkaissut luonnoksen uusista suosituksista, joiden uskotaan olevan perusta myös uusille ja virallisille suosituksille. Luonnoksessa merkittävin muutos on, että esimerkiksi kananmunan keltuaisissa oleva kolesteroli on päästetty pannasta – sen sisältämä kolesteroli ei siis nykytiedon valossa olekaan enää haitallista sydän- ja verisuoniterveydelle.

 

Eläinrasvoja ei enää tarvitsekaan vältellä kuin ruttoa – sokeri haitallisempaa

Rasvaisten ruokien vältteleminen on johtanut lisätyllä sokerilla makeutettujen, ”vähärasvaisten ja mukaterveellisten” ruokien määrän räjähdysmäiseen kasvuun viime vuosikymmeninä. Sokerin syöminen on siis lisääntynyt rasvan kustannuksella, ja tämä on näkynyt myös länsimaalaisten vyötäröillä. Uusissa suosituksissa pyritäänkin korjaamaan tätä muutosta – tyydyttymättömien rasvojen saannin lisäämistä suositellaan ja nopeiden hiilihydraattien syömistä ja juomista kehotetaan välttämään.

Uusissa suosituksissa kehoitetaan lisäämään hedelmien, vihannesten, kalan, täysjyväviljatuotteiden ja meijerituotteiden syömistä. Sokeristen ruokien, juomien ja prosessoitujen viljatuotteiden syömistä puolestaan kehoitetaan välttämään.

 

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

 

Lähde: Tohtori Tolonen

Kommentit

kommenttia