Pahaa ja rumaa?

Moni kaukomailla käynyt tietää että lentokoneruoka ei useinkaan ole mikään varsinainen kulinaarinen nautinto. Tälle on pari selkeää syytä.

Paineistettu sisäilma vaikuttaa makuaistiin

Nykyään lentokoneet lentävät niin korkealla että matkustamo on paineistettava, jotta matkustamossa voi ylipäätään elää ja hengittää. Paineistamisella on kuitenkin ikävä puoli: Se turruttaa makuaistia.

Lisäksi matkustamon voimakas ilmanvaihto ja alhainen ilmankosteus turruttuvat myös hajuaistia. Hajuaistilla on erittäin tärkeä rooli makuaistimuksissa. Lentokoneiden sisäilman ilmankosteus on tyypillisesti alle 20 % (normaalisti sisäilman kosteus on 30 % paikkeilla).

Tiukat ja lukuisat vaatimukset

Tyypillisessä lentokoneessa voi olla kolmisensataa matkustajaa. Kolmisensataa lounasannosta yhdessä lentokoneessa on melkoinen logistinen haaste itsessään. Annokset tulisi kaikki lämmittää – joka ikinen annos onnistuneesti, koska ylimääräisille annoksille ei ole varaa tai tilaa – ja jakaa oikeille asiakkaille erityisruokavaliot huomioiden.

Koska säilyvyyteen, makuun ja eritiysruokavalioihin liittyvät vaatimukset ovat tiukkoja, annosten on oltava hyvin simppeleitä ja sopia moneen makuun. Tiukat vaatimukset yhdessä tiukkojen budjettien kanssa selittävät miksi lentokoneruoka on jokseenkin tylsää maultaan ja ulkonäöltään – ellet sitten satu matkustamaan ykkösluokassa.

WC-paniikki kilometrien korkeudessa

Lentokoneannosten raaka-aineiden yksinkertaisuudelle ja säilyvyyspainotteisuudelle on myös kolmas syy joka on helppo visualisoida mielessään: Kuvittele jos koneessa syntyisi Atlantin yllä ruoasta johtuva akuutti vatsatautiepidemia!

Millaisia kokemuksia sinulla on lentokoneruoasta? Kommentoi alla!

 

Katso myös:

Lisää valmisruoka-asiaa

Lähde: Popsugar / The Atlantic

Kommentit

kommenttia