Tullin torjunta-ainejäämävalvonnassa on hylätty jo 37 tuontierää torjunta-aineiden takia. Tuote-eriä on hylätty enemmän lokakuuhun mennessä kuin viime vuonna yhteensä.

”Chilipaprikoista löytyi yhteensä 20 eri torjunta-ainejäämää, mikä on varsin poikkeuksellista, koska yleensä eri torjunta-ainejäämiä löytyy maksimissaan kuusi”, toteaa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Luomu -sana ei myöskään takaa luotettavaa tuotetta. Sillä myös ulkomaalaisia luomutuotteita on hylätty torjunta-ainejäämälöydösten takia.

Tullin mukaan ongelmallisimmat tuotteet tulevat yleensä kaukaa EU:n ulkopuolelta. Näissä maissa torjunta-aineiden käyttöön liittyvä lainsäädäntö voi olla erilainen kuin EU:ssa. EU:ssa kokonaan kiellettyjäkin torjunta-aineita sallitaan EU:n ulkopuolisissa maissa. Nytkin suurin osa hylätyistä tuote-eristä oli peräisin EU:n ulkopuolelta. Niistä noin kolmannes tuotiin kuitenkin Suomeen toisen jäsenmaan kautta, jolloin erä oli jo tullattu toisessa EU-maassa, kertoo MTV:n uutiset.

Jaa uutinen eteenpäin!