Sienet ovat uskomattomia eliöitä — et usko, kuinka valtava maailman suurin sieni on

Sienet kätkevät sisälleen paljon muutakin kuin pelkän maun ja kiehtovan ulkomuodon!

Sienet kuuluvat lähes jokaisen suomalaisen ruokavalioon — toki sillä varauksella, että tuntee sienilajin, jonka on pistämässä suuhunsa. Suomessa tavataan monia herkullisia sienilajeja, joista tunnetuimpia ovat muun muassa: kanttarellit, herkkutatit, suppilovahverot, haperolajit ja korvasienet.

Alinja / Wikipedia Commons
Alinja / Wikipedia Commons

Suurin osa syötävistä sienistä ei ole myrkyllisiä, mutta esimerkiksi korvasieni täytyy käsitellä keittämällä. Se, kuinka monta kertaa ryöppääminen tulisi tehdä, jakaa myös mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että riittää, kun korvasienet keittää vain kerran, mutta minä toimisin tilanteessa varman päälle!

Hyvänä nyrkkisääntönä sienestäjän olisi hyvä pitää sitä, että ei syö mitään sienilajeja, joita ei pysty 100% varmasti tunnistamaan. Suomessakin tavataan äärimmäisen myrkyllisiä sienilajeja, kuten esimerkiksi; valkoista kärpässientä ja suippumyrkkyseitikkiä. Valkokärpässieni onkin koitunut satunnaisten sienestäjien kohtaloksi, kun he ovat erehtyneet luulemaan sitä herkkusieneksi. Suippumyrkkyseitikki taas kasvaa usein paikoissa, joissa suppilo- ja kosteikkovahverotkin viihtyvät, joten sienestäjän tulee olla tarkkana.

On tärkeää muistaa, että myrkyllisyyttä ei pysty erottamaan maun perusteella, jonka vuoksi sienikastike saattaa maistua erittäin hyvältä, vaikka sillä olisikin tappava vaikutus.

Alla kuva suippumyrkkyseitikistä, joka ei onneksi näytä kovinkaan herkulliselta:

Eric Steinert / Wikipedia Commons
Eric Steinert / Wikipedia Commons

Sienet kätkevät sisälleen kuitenkin paljon yllättävää ja tieteellisesti merkittävää tietoa.

Tiesitkö esimerkiksi sen, että sienten DNA on lähempänä ihmistä kuin kasvia? Tai sen, että vanhimmat sienet ovat jopa tuhansia vuosia vanhoja?

Katso alla oleva video, josta saat lisätietoa näistä uskomattomista eliöistä!

Mushrooms really are fascinating

Julkaissut Bosh 28. marraskuuta 2016

En tiennyt, että sienet ovat asunneet maapallollamme jo ennen kasveja tai puita!

Jaa tämä artikkeli, mikäli sait videolta uutta tietoa, jonka haluat kertoa myös ystävillesi!