Superfoodit ovat viimevuosina vallanneet ruokakauppojen hyllyjä ja löytäneet tiensä tavallisiinkin kotikeittiöihin.

Moni maustaa aamusmoothiensa tai -puuronsa gojimarjoilla ja chia-siemenillä. Mutta ovatko superfoodit todella avain terveempään elämään, vai ovatko ne vain mainosmiesten kikka jolla kuluttajilta höynäytetään loputkin eurot kukkarosta?

New Castlen yliopisto laittoi mustikat syyniin

Mustikka on yksi paljon suitsutusta saaneista superfoodeista, joten sitä on myös tutkittu tieteellisesti.

New Castlen yliopistossa suoritetussa tutkimuksessa viisi naista söivät päivittäin kaksi kulhollista mustikoita kahdeksan viikon ajan. Testissä haluttiin selvittää mustikoiden soluja suojaavia ominaisuuksia niin solu- kuin dna-tasolla. Tulosten mukaan säännöllisellä mustikansyömisellä todella näytti olevan vaikutusta: Naisten oksidatiivinen stressi – siis vapaiden radikaalien aiheuttamat soluvauriot – olivat laskeneet merkittävästi kahdeksan viikon mustikkakuurin jälkeen.

Entäs eksoottisemmat superfoodit?

Mustikat lienevät siis hyvää ja ekologista syötävää, mutta entä sitten eksoottisemmat superfoodit?

Daily Mailin haastattelema ravintoterapeutti Petronella Ravenshear kehoittaa suhtautumaan skeptisesti niiden markkinointilauseisiin. Hänen mukaansa tiettyjen superfoodien liiallinen ja yksipuolinen syöminen voi johtaa jopa ongelmiin – hän mainitsee esimerkkinä lehtikaalin, joka voi raakana syötynä aiheuttaa kilpirauhasvaivoja.

Ravenshearin mukaan myös goji-marjat ja chia-siemenet voivat aiheuttaa suolistovaivoja liiallisesti käytettyinä. Ne eivät myöskään ole niin antioksidanttipitoisia kuin yleisesti luullaan: ”Tarvitset 13 annosta gojimarjamehua saadaksesi yhtä paljon antioksidantteja kuin yhdestä punaisesta omenasta” hän toteaa.

Superfoodit – syödäkö vai ei?

Mitä superfoodeja sitten tulisi syödä – jos mitään? Helsingin Sanomien haastattelema lääkäri Olli Sovijärvi toteaa, että tärkeintä on tasapainoinen ruokavalio – yksittäiset superfoodit eivät tee ruokavaliosta terveellistä. Niinsanotuista superfoodeista hän kuitenkin suosittelee käyttämään erityisesti värikkäitä marjoja, koska niiden polyfenoleja ihmiskeho on tottunut hyödyntämään. Sovijärven mukaan tilkka rasvaa auttaa myös muunlaisten superfoodien ravinteiden imeytymisessä – esimerkiksi parsaa Sovijärvi kehottaa nauttimaan sulan voin kanssa.

 

Mitä mieltä sinä olet superfoodeista? Kommentoi artikkelin alla!

 

Katso myös:

Marjaisia herkkuja

Mustikkaherkkuja

 

 

Lähde: HS, Daily Mail