Erilaiset tomaattisäilykkeet ovat käteviä ruoanlaitossa, kuten tomaattimurska, paseerattu tomaatti ja tomaattipyree tai kokonaiset kuoritut ja säilötyt tomaatit. Sillä on kuitenkin merkitystä, minkä tuotteen valitset, jotta saat parhaan lopputuloksen. Osa tuotteista kestää korkeampaa ja pidempää kuumennusta kuin toiset maun kärsimättä, jolloin ne sopivat paremmin esimerkiksi uuniruokiin kuin taas toiset, joiden maku voi muuttua, jos niitä kypsentää liian kuumassa ja liian pitkään. Katso alta, mikä tomaattisäilyke toimii parhaiten erilaisissa ruoissa.

Tomaattimurska

Tomaattimurskan raikas maku ja tekstuuri säilyy parhaiten, kun sitä käytetään esimerkiksi kastikkeisiin tai nopeisiin keittoihin, joita kuumennetaan noin. 10-15 minuuttia. Tomaattimurskaa ei kannata keittää kauempaa tai sen ominaisuudet ja maku kärsivät.

Tomaattipyree

Tomaattipyree sopii ruokiin, joihin halutaan voimakasta tomaatin makua. Se kestää hyvin kuumentamista, joten se sopii hyvin esimerkiksi pataruokiin, joita haudutetaan pitkään.

Paseerattu tomaatti

Paseerattu tomaatti on tomaattimurskan ja pyreen välimaasto. Se on sileämpää ja nestemäisempää kuin tomaattimurska, mutta ei yhtä voimakkaan makuinen kuin tomaattipyree. Paseerattua tomaattia ei tarvitse lainkaan kypsentää, joten se on todellinen arjen nopea pelastaja. Paseerattu tomaatti kannattaakin lisätä esimerkiksi pastakastikkeeseen aivan valmistuksen lopuksi ja kiehauttaa pari minuuttia ja ruoka on valmista.

Kokonaiset säilyketomaatit

Kokonaiset säilyketomaatit ovat yleensä todella mehukkaita ja maukkaita, sillä niissä on säilyneenä raikas ja makeahko maku. Niitä voi käyttää samalla tavalla kuin tomaattimurskaa, jos haluat rouheampaa tekstuuria ruokaan. Kokonaiset tomaatit tulee itse murskata esim. haarukalla pienemmiksi. Säilyketomaatti kestää hieman pidemmän kuumennusajan kuin murska, joten se sopii keittoihin tai kastikkeisiin, joita keitellään hieman kauemmin kuin 10-15 min.

Lähde: maaseuduntulevaisuus.fi

Jaa tämä vinkki kavereillekin, niin hekin osaavat jatkossa valita oikean tomaattituotteen!