Kasvimaidot ovat vallanneet monen suomalaisen keittiön, mikä on ympäristön kannalta erinomainen valinta. Kaura- ja soijamaidoissa sekä muissa kasviperäisissä maidoissa piilee kuitenkin yksi terveyshaitta etenkin hampaille.

Kasvimaidot aiheuttavat riskin hammasterveydelle

Kasvimaidon sisältämät sokerit nimittäin reikiinnyttävät hampaita. Ja etenkin, kun niitä käytetään kahvissa ja teessä kasvimaidon aiheuttamia happohyökkäyksiä tulee päivässä enemmän. Kasvimaidot nimittäin aiheuttavat suussa samanlaisen happohyökkäyksen, kuin jos lisäisit kahviisi sokeria. Suuri osa kasvimaidoista sisältää niin sanottua vapaata sokeria, joka on riski hampaille.

Riski suurenee, mitä useammin päivän aikana kahvia kasvimaidolla juo. Hampaat kestävät vain tietyn verran happohyökkäyksiä päivässä, ja mikäli juot kahvia kasvimaidolla myös aterioiden ulkopuolella saat todennäköisesti liian monta happohyökkäystä päivässä. Juo siis kahvi kasvimaidon kera vain aterioiden yhteydessä, jolloin vältyt ylimääräisiltä happohyökkäyksiltä.

Lehmänmaito ei aiheuta happohyökkäystä

Pelkkä lehmänmaito kahvissa puolestaan ei aiheuta happohyökkäystä, sillä sen ph on neutraali. Myös maidon sisältämä maitosokeri eli laktoosi on nykytiedon valossa sellaista, ettei se aiheuta kariesta. Laktoositon maito kahvissa ei aiheuta lainkaan happohyökkäystä, joten se olisi kaikista paras vaihtoehto hampaita ajatellen.

Lähde: IL.fi

Kuva: StockSnap Pixabaystä

Jaa tämä tieto ystävillesi, jotta hekin voivat tehdä fiksuja valintoja hampaidensa puolesta!