Tammikuun alussa uutistoimisto AP kertoi, että kiinassa valmistetusta jäätelöstä oli löytynyt koronavirusta.

Sen ei tiedetä tartuttaneen yhtään jäätelötehtaan työntekijää, mutta koko 29 000 purkin jäätelöerä vedettiin pois myynnistä.

Olisiko kuitenkin mahdollista että koronan voisi saada ruuasta? 

Maailman terveysjärjestö WHO:n sivuilta löytyy aiheesta kysymyksia ja vastauksia siihen mitä aiheesta tiedetään tähän mennessä.

WHO kertoo, että  COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Yhdenkään ihmisen ei ole vielä todettu sairastuneen ruuan välityksellä, vaikka elintarviketehtaiden työntekijöillä on havaittu tartuntoja.

Voiko koronaviruksen saada ruokapakkauksista sitten?

WHO kertoo että tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarvitsee elävän eläin- tai ihmiskantajan selvitäkseen, eikä virus pysty lisääntymään ruokapakkausten pinnoilla. Kädet on kuitenkin aina hyvä pestä sen jälkeen kun  on käsitellyt pakkausmateriaaleja.

Entä hedelmien ja vihannesten pinnat?

Hedelmät ja vihannekset suositellaan pesemään huolellisesti, jotta ne olisivat turvallisia käyttää. Riittävästä käsienpesusta tulee myös huolehtia. Saippua pesee mikrobit tehokkaammin käsistä pois kuin esimerkiksi käsidesi.

Jaa tietoa eteenpäin!