Valtio alkaa vuonna 2016 kerätä valmisteveroa nestekaasusta, jos valtiovarainministeriön tuore lakiehdotus menee läpi. Tämä tarkoittaa, että mm. kaasugrillaajat pääsevät uuden veron maksumiehiksi. Ministeriön laskelmien mukaan valtio voisi tienata kaasugrillin omaavien kotitalouksien kukkaroista noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Arvio vaikutuksesta kaasun hintaan: +7 %

Jos kauppiaat lisäävät veron sellaisenaan myymiensä nestekaasupullojen hintaan, niin hinnat noussevat noin seitsemän prosenttia. Viisilitrainen 20 euron nestekaasupullo maksaisi siis veron voimaantultua noin 1,40 euroa enemmän kuin tänä päivänä.

Mitä verolla sitten saavutetaan? Ei kovinkaan paljoa: Ministeriön laskelmien mukaan kotitalouksilta ja yrityksiltä perittävän nestekaasuveron kokonaistuotto valtiolle olisi vuositasolla noin 10 miljoonaa euroa. Nykyiseen budjettialijäämään (4 mrd €) suhteutettuna tämä luku on kuin hyttysen jätös meressä.

 

Mutta ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin: Laskelmien mukaan kolme virkamiestä työllistyy nestekaasuveroa täytäntöönpanemaan.

 

 

Katso myös: Lisää grillausinspiraatiota

Lähde: Iltalehti

Kuva: Sander Van Der Wel

Kommentit

kommenttia