Tietyt tavat ja tottumukset syövät energiaasi.

Tässä niistä yhdeksän.

1. Et juo riittävästi vettä

Moni suomalainen tekee huomaamattaan töitä nestevajauksen kourissa. Kannattaa ottaa tavaksi pitää vesipulloa mukanaan tai työpöydällä ja täyttää se ainakin pari kertaa päivässä. Valitse limsojen sijaan puhdas vesi – se on terveellisin ja edullisin tapa nesteyttää kehoa.

2. Jätät aamiaisen väliin

Moni on aamuisin niin kiireinen että aamiainen jää väliin. Sitä ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, koska se kostautuu myöhemmin. Aamiaisen väliinjättäminen laskee energiatasoa ja verensokeriarvoja. Tyhjä maha altistaa epäterveellisille herkuille ennen lounasta ja saattaa johtaa ylensyömiseen lounaalla.

3. Syöt sokerimuroja aamiaiseksi

Hyvä jos läpäisit kakkoskohdan eli söit aamiaisen, mutta laadullakin on väliä. Jos syöt aamiaiseksi pelkän kulhollisen sokerisia suklaamuroja, se ei palvele tarkoitustaan. Sokeripitoinen aamiainen nostaa verensokerisi nopeasti, mutta laskee sen yhtä nopeasti – tuloksena voi olla väsymyskohtaus ennen lounastaukoa.

4. Pidät puhelinta jatkuvasti kädessäsi

Sosiaalisen median ja sähköpostin jatkuva tarkistelu syö aikaa ja energiaasi. Jos annat keskittymisesi herpaantua jokaisen uuden viestin tullessa puhelimeesi, joudut käyttämään aikaa saadaksesi aivosi jälleen tehtäviensä tasalle. Laita puhelin pois ja keskity siihen mitä olet tekemässä.

5. Lipität alkoholia

Moni ottaa lounaan kanssa oluen tai viinilasillisen, mutta se ei välttämättä kannata. Alkoholin vaikutus on keskushermostoa lamauttava – se siis väsyttää ja vie energiasi.

6. Skippaat liikunnan, koska olet väsynyt töiden jälkeen

Tämä on varsin yleinen noidankehä: Työpäivän jälkeen väsyttää niin ettei jaksa mennä lenkille. Liikunnan väliinjättäminen on kuitenkin virhe, koska liikunta itsessään tuo energiaa. Pitkällä aikavälillä se myös parantaa yleiskuntoasi, mikä ehkäisee väsymyksen tunnetta töiden jälkeen.

7. Kalenterisi on liian täynnä

Liian hektisiksi suunnitellut päivät voivat viedä energiasi. Oikeastaan ne voivat viedä sen jo silloin kun suunnittelet ja pohdit täyteen buukattua päivääsi. Varaa siis päivääsi luppoaikaa ja opettele sanomaan ei.

8. Sinulla on liikaa tavaraa

Ajanpuute alkaa usein näkyä myös roinan kertymisenä paikkoihin joihin se ei kuulu. Tavaranpaljous ja epäsiisteys voivat viedä energiaasi ja aiheuttaa päänvaivaa. Hankkiudu eroon roinasta jota et tarvitse ja yksinkertaista elämääsi.

9. Et nuku tarpeeksi

Yksinkertaisin syy on usein oikea. Alhainen energiataso voi usein johtua hyvin yksinkertaisesta syystä: Huonosti nukutuista öistä. Jotkut kokevat saavansa enemmän irti päivästä kun heräävät aikaisin ja menevät myöhään nukkumaan, mutta monille tämä ei sovi: Univaje hankaloittaa elämää ja hidastaa ajattelukykyä. Katso täältä vinkkejä herkkuihin jotka edesauttavat nukahtamista.

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähteet: PsychCentral, Live Bold and Bloom