Margariini on kärsinyt viime vuosina huonosta maineesta samalla kun perinteinen voi on tehnyt näyttävän comebackin.

Margariini kärsii kuitenkin huonosta maineestaan monien mielestä aivan suotta. Tässä kolme syytä miksi margariini ei ansaitse huonoa mainettaan.

1. Transrasvat jäivät 90-luvulle

Margariinien mainetta ovat tahranneet transrasvoihin liittyvät kohut. Transrasvat ovat erityisen epäterveellisiä rasvahappoja, joita suomalaisissakin margariineissa käytettiin 1990-luvun puoleen väliin asti. Nykyään suomalaisissa margariineissa olevat transrasvapitoisuudet ovat niin pieniä (0,3 – 0,5 % painosta), että niillä ei Eviran mukaan ole mitään terveydellisiä vaikutuksia. (Lähde: EviraTHL / Aro ym. 2012)

2. Pehmeitä rasvoja kannattaa suosia

Pehmeät rasvat ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä, ja margariinit ovat vaivaton tapa saada niitä. Omega-3 -rasvahapot tukevat mm. aivojen terveyttä ja oppimista. Pehmeät rasvat myös pienentävät huonon LDL-kolesterolin määrää verenkierrossa ja pienentävät näin mm. sydän- ja verisuonitautien riskiä. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat esimerkiksi rypsiöljy ja kala. Rypsiöljyä käytetään myös monissa margariineissa. (Lähde: Iltalehti / Heli Kuusipalo, THL)

3. Toimii nykyään myös paistamiseen ja leivontaan

Alkuaikojen margariinit eivät soveltuneet erityisen hyvin paistamiseen tai leivontaan. Nykyään on toisin: Margariinien paisto- ja leivontaominaisuudet ovat parantuneet merkittävästi. Markkinoille on myös tuotu erityisesti leivontaan ja paistamiseen kehitettyjä tuotteita.

 

Kommentoi alla: Oletko sinä voi- vai margariini-ihmisiä?

 

Katso myös:


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

kommenttia