Krapulaan liittyy paljon ikäviä fyysisiä oireita.

Ne eivät kuitenkaan ole ainoita ikäviä puolia tuossa bileiltaa seuraavan päivän olotilassa; krapula testaa myös henkistä kanttia.

Tässä kolme syytä miksi krapulassa ahdistaa:

1. Krapulaparanoia

Huono fyysinen olo heijastuu myös mieleen – tämä pätee niin krapulassa kuin muissakin ikävissä olosuhteissa. Jos krapulasta kärsivällä ihmisellä on taipumusta masennukseen ja paniikkikohtauksiin, voi krapula helpostikin laukaista näitä oireita. Krapula voi saada myös ajattelun vääristymään suoranaiseen paranoiaan: Esimerkiksi päänsärky voi saada pohtimaan onko sen taustalla jotakin muuta: Esimerkiksi aivokasvain? Tai johtuvatko mahakivut sittenkin illan viimeisestä pitsasta?

2. Pyörryttävä tunne ja unohtelu

Vauhdikkaisiin ja kosteisiin iltoihin liittyy usein ”mustia aukkoja”, hetkiä joista ei ole muistikuvia. Tällaiset hetket saattavat palata mieleen pätkittäin, välähdyksenomaisesti. Hajanaiset mielikuvat saavat helposti sydämen hakkaamaan ja ahdistuksen valtaamaan mielen, etenkin kun pää on muutenkin sekaisin ja pyörryttää.

3. Huonojen päätösten aiheuttama ahdistus

Alkoholi poistaa estoja ja humalassa tulee tehtyä yhtä sun toista. Seuraavana päivänä moni päätös voi kaduttaa, etenkin kun kaiken kruunaa jomottava päänsärky ja kokonaisvaltaisen huono olo. Krapulassa ei kannattaisi vatvoa menneitä, mutta yleensä juuri sitä tulee kuitenkin tehtyä.

Mikä avuksi?

Krapula kannattaa vain hyväksyä ja siirtää murheiden ja ongelmien käsittely tuonnemmaksi.

Ole itsellesi armollinen ja noudata seuraavia ohjeita:

  1. Juo paljon vettä
  2. Syö mitä pystyt (kananmunien on tutkimuksissa todettu olevan hyvää krapularuokaa)
  3. Lepää äläkä murehdi

 

Katso myös:

Lisää krapulatietoutta

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: Smithsonian Mag, Calm Clinic, Iltalehti (Health.com)