Jääkappivinkkejä jaossa!

Tässä kymmenen simppeliä sääntöä, joilla teet jääkaapin kanssa elämisestä hauskempaa ja turvallisempaa.

1. Mieluummin liian viileä kuin liian lämmin

Viisi astetta on sopiva lämpötila. Etenkin lihatuotteet pilaantuvat nopeasti tätä lämpimämmässä.

2. Tarkista vihanneslokeroiden kosteus ja lämpötila

Juurekset ja salaatit viihtyvät viileässä, 2 – 6 asteessa. Kurkku, tomaatti ja basilika säilyvät paremmin lämpimämmässä, noin 10 asteessa (monien mielestä tomaatti ei edes kuulu jääkaappiin). Useimmat vihannekset säilyvät parhaiten noin 90 %:n ilmankosteudessa. Tarkista siis vihanneslokeroiden kosteus ja lämpötila optimaalisen säilyvyyden takaamiseksi.

3. Säilö ylijäämäruoat lasipurkkeihin

Useimmat ylijäämäruoat säilyvät hyvin muutaman päivän ajan jääkaapissa, kunhan ne säilöö ilmatiiviisti esimerkiksi lasipurkkiin. Lasipurkissa on myös se etu, että näet helposti mitä ruokia jääkaapissasi on ja missä kunnossa ne ovat.

4. Lihat aina erillään

Älä koskaan laita vihanneksia, hedelmiä ja lihatuotteita samaan lokeroon. Lihatuotteissa viihtyvät vaaralliset bakteerit voivat helposti siirtyä vihanneksiin.

5. Älä säilytä maitoa ovessa

Ovi tuntuu loogiselta paikalta maidolle ja muille purkitetuille maitotuotteille. Se ei kuitenkaan ole hyvä säilytyspaikka maitotuotteille, koska se on yksi lämpimimmistä kohdista jääkaapissa. Maitotölkit kannattaakin säilyttää keskellä jääkaappia, missä lämpötila on huomattavasti alhaisempi.

6. Säilytä lihatuotteet jääkaapin pohjalla

Ylijääneet lihat ja avatut lihapakkaukset kannattaa säilyttää mahdollisimman alhaalla jääkaapissa. Tälle on kaksikin hyvää syytä:
1. Jääkaapin alaosa on kylmempi kuin yläosa.
2. Näin ehkäiset bakteerien leviämistä jos lihanesteet tai marinadi vuotaa pakkauksesta.

7. Syö jääkaappi tyhjäksi silloin tällöin

Jos jääkaappi on tupaten täynnä ruokaa, se ei toimi kunnolla. Ilman on päästävä kiertämään jääkaapissa jotta lämpötila säilyy optimaalisena. Liian täysinäisessä jääkaapissa voi myös lymyillä yllättäviä pilaantuneita ruoanjämiä.

8. Säilö ruoat kokonaisina, älä pilko niitä etukäteen

Liha, vihannekset ja kaikki muukin ruoka säilyy pidempään hyvänä kun sen säilöö kokonaisena. Esimerkiksi valmiiksi siivutettu kinkku pilaantuu nopeammin sen suuremman pinta-alan vuoksi.

9. Muista ”ruokarotaatio”

Tee aina tämä ennen kuin lähdet ruokakauppaan: Siirrä vanhat ruoat jääkaapin takaa eteen. Näin jääkaapin takaosiin ei jää pilaantumaan ruokia.

10. Pidä jääkaappi siistinä

Jääkaapin siistinäpitäminen on tärkeää – kyse on koko perheen ruokahygieniasta. Pyyhi tuoreet tahrat heti kun huomaat sellaisia. Poista myös vanhentuneet ruoat ja maidot – älä jätä niitä seuraavan jääkaapinkäyttäjän murheeksi.


Katso myös:
Lisää keittiöniksejä

Lähde: Squawkfox.com, Terve.fi