Käsienpesu on olennaisen tärkeä vaihe ennen ruoanlaittoa.

Jos käsienpesun hoitaa huolimattomasti, saattaa levittää flunssabakteereita ja muita pöpöjä ruoan mukana pöytäseuran riesaksi. Hoida siis käsienpesu tyylillä ja tehokkaasti näiden vinkkien avulla.

Tee nämä 5 asiaa pestessäsi käsiäsi ennen ruoanlaittoa:

1. Pese kätesi!

Jo tämän askeleen otettuasi olet monia sottapyttyjä edellä! Erään tutkimuksen mukaan kymmenesosa ihmisistä ei pese käsiään edes vessassa käytyään!

2. Käytä aina saippuaa – mieluusti nestesaippuaa

Saippua tekee muutakin kuin saa kätesi tuoksumaan mukavalle: Saippuan kemiallinen rakenne on sellainen että se tarttuu rasvapitoisiin bakteerimolekyyleihin ja vie ne mennessään. Koska palasaippua voi olla edellisen käyttäjän jäljiltä kontaminoitunut, nestesaippua on varmin valinta.

3. Hiero saippuaa käsiisi kunnolla – n. 20 – 30 sekunnin ajan

Hiero saippuaa kunnolla mm. kämmenselkiin ja sormien väleihin. Muista pestä myös kynsien välit – helpoimmalla pääset kun pidät kyntesi aina lyhyehköinä.

4. Kuivaa kätesi

Jotkut vain heiluttelevat käsiään tai pyyhkivät ne housuihinsa – ei näin! Repäise pala talouspaperia tai ota puhdas keittiöpyyhe ja pyyhi siihen. Märät kädet levittävät moninkertaisesti enemmän bakteereja kuin kuivat.

5. Älä likaa heti käsiäsi uudelleen

Älä työnnä sormiasi heti pesemisen jälkeen kasvoillesi, suuhusi, nenääsi tai housuihisi. Hana kannattaa myös sulkea käyttäen talouspaperinpalaa.

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

Lähde: Iltalehti / Health