Oletko joskus leikannut homeisesta leivästä palan pois ja syönyt puhtaan osan? Näin ei tulisi tehdä, Science Insider kirjoittaa.

Homeista leipää tai hedelmiä ei tulisi syödä, vaikka leikkaisi pois pilalle menneen alueen. Homeen lisääntyessä, se levittäytyy ympäri ruokaa ja piiloutuu kohtiin joita et näe.

Samalla on hyvä muistaa että suurin osa homelajeista ovat harmittomia, mutta toiset voivat aiheuttaa todella voimakkaita oireita. Riski ei ole siis kokeilemisen arvoinen.

Leipa
Youtube

Ei ole olemassakaan sellaista aluetta, joka olisi ”puhdas” siinä vaiheessa, kun leipään on ilmestynyt hometta.

Home on sieni, joka levittäytyy nopeasti laajalle alueelle. Metsässä olevien sienien esillä olevat osat eli itiöemät ovatkin vain murto-osa siitä, kuinka pitkälle sieni todellisuudessa kasvaa. Tämä pätee myös homesieneen, joka on luultavasti vallannut koko leivän vaikka hometta näkyisikin vain pienellä alueella.

Alla kuvitettu kuva tavallisesta sienestä , jonka rihmasto ulottuu pitkälle.

Sieni
Youtube

Niin kuin aiemmin kerroimme, että homeet eivät välttämättä ole myrkyllisiä tai epäterveellisiä.

Homeen näkyvää osaa kutsutaan itiöemäksi ja tämä tarkoittaa sitä että sieni on päässyt levittäytymään myös muihin viipaleisiin jotka ovat saman leipäpaketin sisällä. Ei siis kannata syödä edes siivua joka on ollut samassa pussissa toisen homeisen leipäsiivun kanssa.

Homeinen leipä näyttää mikroskoopin alla jotakuinkin tältä:

Leipaa
Youtube

Homeisen leivän syöminen on ikään kuin arpapeliä. Sama pätisi tilanteessa, jossa kävelisit metsään ja otat ensimmäisen sienen ja söisit sen – sieni voisi aiheuttaa kamalia oireita, kuten hallusinaatioita, pahoinvointia ja pahimmassa tapauksessa kuoleman – toisaalta se ei välttämättä aiheuttaisi minkäänlaisia oireita.

Voit katsoa alta Science Insiderin videon, jossa kerrotaan homeisen leivän vaaroista. 

Olen ainakin itse leikannut joskus palan homeisesta leivästä ja syönyt ”hyvän” osan. En tee kuitenkaan niin jatkossa. 

Jaa tämä uutinen, jotta ystäväsi eivät turhaan sairastu syödessään pilaantunutta leipää.