”Seksi laihduttaa” ja 5 muuta harhaluuloa painonhallinnasta

Laihduttamiseen liittyy paljon harhaluuloja ja suoranaista taikauskoa.

Tässä kuusi yleistä myyttiä, jotka tiede on todistanut harhaluuloiksi.

1. Realistiset laihdutustavoitteet auttavat pysymään motivoituneena

Väite kuulostaa loogiselta, mutta tutkimukset osoittavat että totuus on toinen: Mitä kunnianhimoisempi painonpudotus on tavoitteena, sitä todennäköisemmin sen voi saavuttaa. Tästä syystä myös Suurin Pudottaja -tyyppiset tv-sarjat pystyvät niin usein tarjoamaan suoranaisia ihmelaihdutustarinoita.

2. Pienet muutokset ruokavaliossa ja liikuntatottumuksissa voivat johtaa pysyvään painonalenemiseen

Laihduttaminen ei ole lineaarinen prosessi, jossa jokainen kulutettu kilokalori vastaa tiettyä määrää poltettua rasvaa. Kehon energiankulutus muuttuu laihdutuksen edetessä, joten myös tietyn rasvamäärän polttamiseen tarvittavan liikunnan määrä muuttuu. Käytännössä on niin, että mitä enemmän laihdutat, sitä enemmän joudut vähentämään ruokavaliosi kaloreita ja kuntoilemaan.

3. Kuntoilu on ruokavaliota tärkeämpi tekijä painonpudottamisessa

Monet tutkimukset ovat viimevuosina todistaneet, että pelkkä liikunnan lisääminen on varsin tehoton tapa pudottaa painoa. Keskimäärin koehenkilöt ovat onnistuneet pudottamaan pelkän liikunnan avulla vain noin kaksi kiloa. Yksi syy tälle on se, että liikunta lisää myös ruokahalua. Liikunnassa kulutetut kalorit tulevat siis helposti takaisin lisääntyneenä syömisenä.

4. Seksin harrastaminen on tehokas tapa polttaa kaloreita

70-kiloinen mies polttaa keskimäärin 3,5 kilokaloria minuutissa harrastaessaan erityisen intensiivisellä tahdilla seksiä. Keskimääräinen sekstailusessio kestää kuitenkin vain kuusi minuuttia, joten kilokaloreita kuluu yhdessä sessiossa vain parisenkymmentä. Samassa ajassa mies olisi kuitenkin voinut polttaa noin seitsemän kilokaloria vain makoilemalla sohvalla. Seksi ei siis ole mikään erityisen hyvä tapa polttaa kaloreita – ero sohvalla makoiluun on vain noin viitisentoista kilokaloria.

5. Aamiaisen syöminen on tärkeää laihduttamisessa

Monissa naistenlehdissä hoetaan miten tärkeässä osassa kunnon aamiainen on laihduttamisen kannalta, mutta tutkimukset eivät tue tätä uskomusta. Tutkimuksissa on havaittu, ettei aamiaisen syömisellä tai syömättä jättämisellä ole suurta merkitystä – oleellisinta on se miten paljon kaloreita menee suusta alas ja miten paljon niitä kuluttaa.

Katso täältä kuitenkin hyviä aamiaisvinkkejä!

6. Lihavat ovat laiskoja

Tämä stereotypia ei elä pelkästään tavallisten kansalaisten mielissä – se on varsin yleinen myös terveydenhoidon ammattilaisten parissa. Tutkimusten mukaan tilanne on kuitenkin nurinkurinen ihmisten kuvitelmiin verraten: Canadian Health Measures -tutkimuksessa havaittiin, että ylipainoiset tytöt kävelivät jopa enemmän kuin samanikäiset normaalipainoiset tytöt. Ylipainoiset pojat puolestaan kävelivät hieman vähemmän kuin normaalipainoiset pojat, mutta kilokaloreissa mitattuna tilanne kääntyy päälaelleen: Lihavat ihmiset kuluttavat enemmän kaloreita liikkuessaan saman matkan kuin normaalipainoiset, joten itseasiassa lihavat ovat keskimäärin kovempia kuntoilemaan kuin normaalipainoiset!

 

laihdutusnappi

 

 

Lähde: NCBI, WebMD