Karppaajat huomio!

Sydneyn yliopistossa suoritettu hiirikoe antaa aihetta uskoa, että hiilihydraattien välttäminen ei sittenkään ole paras tapa laihtua – toisin kuin niin moni karppauksen nimiin vannova uskoo. Tutkimuksessa havaittiin, että hiiret laihtuivat tehokkaimmin paljon hiilihydraatteja ja suhteellisen vähän proteiinia sisältävällä dieetillä.

Kalorit eivät ole kaikki kaikessa

Hiirillä testattiin myös dieettiä, joka perustui yksinkertaisesti kaloriensaannin rajoittamiseen. Osa hiiristä sai syödäkseen vain 40 % normaalisti kuluttamastaan kalorimäärästä. Tämä dieetti osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin paljon hiilihydraattia ja vähän proteiinia sisältävä dieetti. Käytännössä näin radikaali kalorien vähentäminen ei kuitenkaan ole realismia ihmisillä, koska se johtaa mm. energiatason laskuun, luuston hapertumiseen, heikkoon aineenvaihduntaan ja hedelmällisyyden alenemiseen. Samoja oireita havaittiin kaloreita vähentäneissä hiirissä.

Tutkimusta johtanut professori Stephen Simpson kertoo Medical News Today -sivustolle, että tutkimustulosten perusteella hyvään ruokavalioon kuuluu kaksi tärkeää pilaria: pieni määrä laadukasta proteiinia ja suuri määrä laadukkaita hiilihydraatteja. Ne auttavat pitämään meidät terveinä ikääntyessämme.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lisää asiaa painonhallinnasta

 

Lähde: Helsingin Sanomat / Medical News Today

Kommentit

kommenttia