Helsingin Sanomat uutisoi uudesta EU-linjauksesta, jossa määritellään turvallisen kahvittelun rajat. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA määrittelee ”tieteelliseksi mielipiteeksi” muotoillussa tiedotteessaan kahvittelun turvarajaksi 400 mg kofeiinia – siis noin neljä kupillista per päivä. Tätä alempien määrien ei ole todettu aiheuttavan ongelmia, mutta neljän kupillisen rajan ylittävä kofeiininsaanti voi aiheuttaa terveillekin ihmisille mm. unottomuutta ja ahdistusta.

 

Kofeiinin riskit ja haitat: Keskenmenot, unettomuus ja ahdistuskohtaukset

EFSA:n määrittelyn mukaan kofeiini voi olla terveysongelma etenkin lapsille ja raskaanaoleville naisille. Lapsille EFSA suosittelee kofeiininsaannin päiväsaannin rajoittamista noin kolmeen milligrammaan per painokilo – tämä tarkoittaa siis esimerkiksi 35-kiloisen lapsen kohdalla noin yhtä kahvikupillista per päivä.

Raskaanaoleville naisille suositellaan niinikään kofeiinin rajoittamista. EFSAn kahvinjuonti suositus odottaville äideille on maksimissaan kaksi kupillista päivässä (200 mg).

 

Myös Colajuomat ja tee tarkkailuun

Kahvi on etenkin suomalaisten ruokavaliossa selvästi merkittävin kofeiininlähde. Kuitenkin myös mm. teessä ja colajuomissa on kofeiinia, mutta litraa kohden noin puolet vähemmän kuin kahvissa.

 

Aiotko sinä rajoittaa kofeiininsaantiasi ja kahvitteluasi EU:n säädöksen mukaisesti? Kommentoi!

 

 

Katso myös:

Lisää kahvi-inspiraatiota

 

 

Lähde: HS

Kuva: cyclonebill