Gluteeniton, laktoositon, paleo, vegaani, vehnätön…

Monet erityisruokavaliot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Entistä useampi myös ryhtyy noudattamaan erityisruokavaliota kokeiluluontoisesti ilman varsinaista lääkärin diagnosoimaa tarvetta. Tällaiset kokeilut voivat perustua esimerkiksi kaverin esimerkkiin ja kehotukseen.

Jokaisen olisi kuitenkin harkittava erityisruokavaliolle siirtymistä tarkasti, koska niihin liittyy monia ”sudenkuoppia”. Tässä niistä kolme.

1. Tärkeitä ravintoaineita voi jäädä saamatta

Esimerkiksi lihan tai viljan poisjättäminen voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, jos et ole tarkkana siinä miten korvaat uupumaan jäävät ravintoaineet. Viljojen mukana menetät paljon suolistoa hoitavaa kuitua. Lihan mukana puolestaan menetät tärkeän proteiininlähteen, jonka korvaamiseksi sinun on syötävä kasvikunnan tuotteita erittäin monipuolisesti. Lihassa olevat tärkeät proteiinit ovat nimittäin muodossa jota ei mistään yksittäisestä kasvikunnan tuotteesta saa sellaisenaan.

2. Erityisruokavalio voi yksipuolistaa ruokavaliota liikaa

Kokonaisen ruoka-aineryhmän – esimerkiksi viljojen – poisjättäminen voi aiheuttaa ruokavaliossa liiallista yksipuolistumista. Tällöin eläinkunnan tuotteiden osuus voi kasvaa liian suureksi, minkä seurauksena vakaviakin ongelmia voi alkaa kehittyä: Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautia tai diabetesta.

3. Erityisruokavalio ei ole maaginen ratkaisu painonhallintaongelmiisi

Hiilihydraatit tai mikään muukaan yksittäinen ravintoaine ei ole syypää lihomiseen, vaan kyse on yksinkertaisesti syötyjen ja kulutettujen kalorien erotuksesta. Pitkälle prosessoidut hiilihydraatit – valkoinen sokeri ja valkoinen vehnäjauho – kannattaa jättää pois, mutta täysjyvätuotteiden poisjättämistä kannattaa harkita tarkoin. Saat niistä nimittäin kuitujen lisäksi tärkeitä hivenaineita ja mineraaleja.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Kasvisruokaideoita

Lähde: Iltalehti, EatingWell