Tässä 10 niksiä joilla nautit ostamistasi ruoista pidempään…

Ja ehkäiset ruokahävikkiä.

Kymmenen niksiä ruokien säilyvyyden pidentämiseksi:

1. Pidä jääkaappi puhtaana

Tämä on luonnollisestikin niksien niksi, kaiken a ja o. Likaisen jääkaapin aromit ja kasvustot tarttuvat sisällä oleviin ruokiin ja pilaavat ne. Puhdista siis jääkaappisi perusteellisesti, vähintään parin kuukauden välein.

2. Alumiinifolio pidentää säilyvyyttä

Kietaise selleri, tilli, salaatti ja muut lehtevät vihannekset alumiinifolioon ennen niiden asettamista vihanneslokeroon. Näin pidennät niiden säilyvyyttä merkittävästi.

3. Säilytä herkimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin keskellä

Lämpötila jääkaapin sisällä heilahtelee kun ovea availlaan ja suljetaan. Tästä syystä herkimmin pilaantuvat ruoat kannattaa asettaa jääkaapin keskihyllylle, missä lämpötilan vaihtelut ovat pienimpiä ja lämpötila myös alhaisin.

4. Säilytä juurekset hiekassa

Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta tämä vanha viljelijöiden niksi todella toimii: Kun säilytät porkkanoita ja muita juureksia hiekalla täytetyssä laatikossa, juurekset säilyvät hyviä pitkään. Säilytä laatikkoa ilman kantta pimeässä ja viileässä paikassa.

5. Käytä marjat etikkakylvyssä ennen säilömistä

Mansikoiden, vadelmien ja muiden marjojen röpelöinen pinta kerää herkästi itseensä bakteereja ja taudinaiheuttajia. Etikka poistaa pöpöt tehokkaasti: Sekoita 1 osa etikkaa ja 3 osaa vettä ja anna marjojen liota seoksessa puolisen tuntia. Pese sitten marjat ja kuivaa ne huolella ennen jääkaappiin laittamista.

6. Säilö tuoreet keksit leivänpalan kera

Aseta pala tuoretta paahtoleipää keksien kanssa samaan uudelleensuljettavaan pussiin. Leivänpala pitää keksit pehmeinä ja tuoreen makuisina.

7. Säilö halkaistu avokado halkaistun sipulin kera

Sipulin erittämät entsyymit pitävät avokadon tuoreen vihreänä pidempään.

8. Säilö sipulit sukkahousuihin

Klassinen niksipirkka-niksi, mutta toimii! Aseta sipulit vanhoihin (puhtaisiin) sukkahousuihin ja tee solmu jokaisen sipulin päälle. Näin sipulit eivät ole kosketuksissa toisiinsa eivätkä kärsi kypsymistä nopeuttavan etyleenikaasun vaikutuksista.

9. Pakasta ylikypsät banaanit

Valmista niistä vaikkapa banaanijäätelöä kun mieli tekee!

10. Säilö sienet paperipusseihin

Muovipussit eivät päästä lävitseen kosteutta, minkä vuoksi sienet pahentuvat helposti muoviin pakattuina. Paperipussit ovat oikeastaan paras säilömistapa mille tahansa kosteutta sisältävälle tuoretuotteelle.

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

Lähde: Diply