Viisi yleistä harhaluuloa gluteenista

Gluteeniton ruokavalio on saavuttanut eräänlaisen trendikkään dieetin aseman.

Monet ovat valinneet gluteenittomuuden tietämättä edes mitä gluteeni on – kuten tältä videolta käy ilmi. Pienelle osalle väestöstä – keliaakikoille – gluteeni aiheuttaa aitoa haittaa, mutta miten meidän perusterveiden tulisi suhtautua tähän erikoiseen ainesosaan, josta moni tuntuu tietävän kovin vähän?

Myytti 1: Gluteeni lihottaa

Väärin. Gluteeni ei lihota, vaan ruoan sisältämä energia, jota yleensä kaloreina mitataan. Jos syöt enemmän kuin kulutat, lihot. Niin yksinkertaista se on.

Myytti 2: Gluteeni ei kuulu ”puhtaaseen” ruokavalioon

Väärin. Jokainen määrittelee itse mitä pitää ”puhtaana” ruokavaliona. Gluteeni ei kuitenkaan vaikuta ruokavalion terveellisyyteen mitenkään. Voit ihan hyvin valita epäterveellisen mutta gluteenittoman ruokavalion, tai terveellisen ja gluteenia sisältävän ruokavalion.

Miten olisi vaikkapa pelkästään ranskanperunoista koostuva dieetti? Se olisi gluteeniton ja lihaton dieetti, mutta tuskin täyttäisi mitään ”puhtaan” ruokavalion kriteerejä.

Myytti 3: Gluteeni on epäterveellistä

Gluteenissa ei ole mitään epäterveellistä sinänsä – se ei ole epäterveellistä eikä terveellistä. Kuitenkin monissa gluteenia sisältävissä luonnontuotteissa on paljon lähes korvaamattoman terveellisiä ainesosia. Esimerkiksi täysjyväviljoissa on paljon kuitua, B-vitamiinia, sinkkiä ja rautaa.

Koska keliaakikot eivät voi syödä täysjyväviljoja, he tapaavat usein ravintoterapeuttia varmistaakseen että kaikki tärkeät ravintoaineet löytyvät heidän päivittäisestä ruokavaliostaan. Perusterveelle ihmiselle gluteenin poisjättäminen voi tulla kalliiksi sekä rahallisesti että terveydellisesti, jollei ole tarkkana siitä että saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet muuta kautta.

Myytti 4: ”En voi syödä gluteenia, koska tunnen kehoni ja gluteeni ei sovi sille”

Keliakiatesti on yksinkertainen, sormenpäästä otettava verikoe, joka kannattaa käydä tekemässä. Se kannattaa tehdä erityisesti jos suvussasi on keliaakikkoja. Keliakian oireet ovat moninaisia, joten verikoe on selkein tapa testata asia. Älä kuitenkaan ala gluteenittomalle dieetille ennen verikoetta – verikokeen tulos ei ole luotettava jos olet jo ollut gluteenittomalla testiä otettaessa.

Gluteenille voi toki olla myös allerginen, mutta sekin on hyvä testata lääkärillä. Käy siis joka tapauksessa lääkärillä jos epäilet keliakiaa tai gluteeniallergiaa. Valkoinen vehnäjauho on hyödyllistä jättää ruokavaliosta joka tapauksessa pois, mutta täysjyväviljojen poisjättäminen voi aiheuttaa merkittäviäkin puutteita ruokavalioosi – älä siis ryhdy gluteenittomalla tuosta vain, kuulematta ensin ammattilaista.

Myytti 5: Gluteeni aiheuttaa syöpää

Gluteeni ei aiheuta syöpää perusterveelle ihmiselle. Keliaakikoilla, joita siis on pieni osa väestöstä, gluteenin syömisestä aiheutuva ohutsuolen nukan kuoleentuminen nostaa pitkällä aikavälillä riskiä sairastua suolistosyöpään, joten jos epäilet keliakiaa, käy testissä.

 

Lähde: ABCNews


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.