Monet tykkäävät pureskella limsamukin pohjalla olevia jääpaloja.

Tästä tuskin on kenellekään mitään haittaa, mutta entä jos jääpalojen pureskelusta on tullutkin astetta pinttyneempi tapa? Youtube-kanava DNews otti asiasta selvää.

Jos syöt paljon jääpaloja, se saattaa johtua oireyhtymästä nimeltä pica. Pakkomielteiselle jääpalojen syömiselle on itse asiassa omakin nimityksensä: pagofagia. Jääpalojen syöminen voi viitata myös anemiaan.

Jääpalojen pureskelun vaikutus hampaisiin

Kuten videolla ja useissa tutkimuksissa todetaan, pakkomielteinen jääpalojen pureskelu ei ole hammasterveyden kannalta ihan harmitonta. Jääpalojen kaltaisten kovien aineiden pureskelu aiheuttaa mikro- ja nanotason vaurioita hampaan kiilteeseen. Vauriot eivät tule näkyviin kuin vasta vuosikymmenten jälkeen, mutta ne ovat olemassa, ja ne ovat luonteeltaan kumulatiivisia. Se tarkoittaa, että mikrotason vauriot voivat ajan mittaan yhdessä muodostaa isonkin lohkeaman hammasta suojaavaan kiilteeseen.

Mikä siis neuvoksi, jos jääpalat maistuvat? Kokeile antaa jääpalan sulaa suuhusi – se voi tuntua yhtä nautinnolliselta kuin jääpalojen pureskelukin. Voit kokeilla myös vaihtaa jääpalat esimerkiksi miniporkkanoihin, jotka rouskuvat samalla tavalla mutta ovat terveellistä ja hammasystävällistä syötävää.

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Kommentit

kommenttia