Alkoholi jakaa maailman kansoja: Eräissä maailman maissa juodaan paljon – toisissa taas erittäin vähän jos juuri ollenkaan.

Tuoreessa OECD:n julkaisemassa raportissa tarkastellaan alkoholin kulutusta maittain. Raportissa myös verrataan kunkin maan alkoholinkulutusta vuonna 2000 ja vuonna 2013.

 

 

Itä-Euroopassa ryypätään, Aasiassa kieltäydytään tyystin

Ehkä hieman yllättäen maailman kovimmiksi alkoholinkuluttajiksi osoittautuivat liettualaiset, jotka juovat keskimäärin peräti 14 litraa puhdasta alkoholia per nuppi joka vuosi. Itävalta, Viro ja Tsekki eivät jää paljon Liettuaa huonommaksi – näissä maissa alkoholin kulutus on 11 – 12 litran luokkaa per vuosi.

Kolikon toiselta puolelta löytyvät maat joissa alkoholia juodaan tuskin lainkaan: Indonesia saa kunnian olla todellinen absolutistien paratiisi – siellä alkoholinkulutus on hyvin lähellä nollaa. Hyvin lähelle nollaa pääsevät myös Turkki, Intia ja Israel, joissa alkoholinkulutus osuu 1 – 3 litran tienoille per nuppi. Näissä maissa alkoholista kieltäytyminen selittyy usein uskonnollisilla ja kulttuurillisilla syillä.

Suurimmassa osassa maista alkoholinkulutus laski tarkasteluajanjaksolla (2000 – 2013), mutta ei kaikissa. Liettuassa, Latviassa, Venäjällä ja Puolassa kulutus lisääntyi. Myös Kiinassa alkoholinkulutus lähes tuplaantui – lähes 1,5-miljardisen kansan mittapuulla tämä onkin valtava litramääräinen lisäys kulutuksessa.

 

 

Miesten ja naisten ero

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös alkoholinkulutusta yksilötasolla. Tarkastelussa havaittiin, että suurimpia alkoholinkuluttajia ovat alhaisen sosiaalisen statuksen omaavat miehet (= vähän koulutusta ja matalapalkkainen työ tai ei työtä lainkaan) sekä korkean statuksen omaavat naiset. Alkoholin suurkuluttajien profiilit ovat siis tyystin päinvastaiset sukupuolten välillä.

Myös klassinen 80/20 -sääntö näkyy tilastoissa: 20% kansalaisista juo yli puolet kaikesta alkoholista. Toki tässäkin suhdeluvussa on eroja maittain: esimerkiksi Unkarissa 20% kansalaisista juo jopa 90% kaikesta tarjolla olevasta alkoholista, kun taas Ranskassa kovimmat alkoholin kittaajat juovat vain 50% kokonaiskulutuksesta.

 

 

Suomen sijoitus

Suomi sijoittuu OECD:n vertailussa keskikastiin: Kulutus on hyvin lähellä OECD:n jäsenmaiden keskiarvoa, joka on noin yhdeksän litraa alkoholia vuodessa per henkilö. Suomi kuuluu maihin joissa alkoholin kulutus on lisääntynyt vertailuajanjaksolla, mutta vain aavistuksen verran.

 

 

alkoholinappi

 

 

Lähde: Independent

Kommentit

kommenttia