Testaa onko ruokavaliosi matala-asteista tulehdusta lisäävä – Altistaa sydäntaudeille

Tiedätkö mitä tarkoitetaan matala-asteisella tulehduksella ja kuinka voit vaikuttaa siihen ruokavaliosi avulla?

Kattava tutkimus

Harvard T.H. Chan School of Public Health -instituutin tutkimus perustuu yli 210 000 amerikkalaisen ruokavaliosta kerättyyn aineistoon, jonka avulla selvitettiin ruokavalion vaikutusta tulehdustilaan.

Kellään osallistujalla ei tutkimuksen alussa ollut diagnosoitu sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää. 32 vuotta kestäneen seurannan aikana osallistujista lähes 9800 sairastui sepelvaltimotautiin ja vajaa 6200 aivoinfarktiin. Tulehdusta lisääviä ruokia runsaasti nauttivilla oli 46 prosenttia suurempi sydäntautien riski ja 28 prosenttia suurempi aivoinfarktin riski kuin henkilöillä, jotka söivät tulehdusta vähentäviä ruokia.

Mikä on matala-asteinen tulehdus?

Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa erityisesti rasvakudoksesta erittyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Tämä vaarallinen tila lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tulehduksen tiedetään johtuvan elintavoista. Tupakointi, ylipaino, unenpuute, liikkumattomuus, stressi ja epäterveellinen ruokavalio ruokkivat matala-asteista tulehdusta. Geenit puolestaan määräävät, kuinka helposti elimistö tuottaa CPR-tulehdusproteiinia. Miehillä on suurempi riski matala-asteiseen tulehdukseen.

Matala-asteinen tulehdus voi olla myös oireeton. Sen tiedetään liittyvän moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, metaboliseen oireyhtymään, syöpään sekä muistisairauksiin.

kuva: Pixabay

Vaarallinen ruokavalio

Harvard T.H. Chan School of Public Health -instituutin tutkimuksen mukaan ruokavalio, jossa on paljon punaista ja prosessoitua lihaa, puhdistettuja viljoja ja sokerisia juomia voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin matala-asteisen tulehdustilan myötä.

Kuinka hillitä tulehdusta?

kuva: Pixabay

Runsaasti antioksidantteja ja kuituja sisältävät ruoat – esimerkiksi vihreät lehtivihannekset, keltaiset vihannekset ja täysjyvä – auttoivat taistelemaan tulehdusta vastaan.

Jaa tietoa eteenpäin!


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Lähde MTVuutiset