Muoviset pillit ja kuinka ne päätyvät meriin on ollut viime aikoina kuuma keskustelun aihe.

Muovipillit ovat ongelma mutta erään tutkimuksen mukaan on olemassa roska, jonka tulisi saada huomattavasti enemmän huomiota – kyse on tupakantumpeista.

ABC News -uutisten mukaan tutkimuksessa kävi ilmi että tupakantumpit ovat suurin yksittäinen meriemme roskaaja. Tupakantumppien sisältämät filtterit vaikuttavat harmittomilta, mutta ne aiheuttavat pysyviä vahinkoja merten ekosysteemeille ja eläimille.

Monet maat ovat kieltäneet muovipillien valmistuksen, mutta tupakantumpit ovat päässeet jostain syystä pälkähästä.

Maailmassa valmistetaan vuosittain 5.6 triljoonaa tupakkaa ja jokainen niistä sisältää filtterin. Filtterit koostuvat ympäristölle haitallisesta muovista, jota kutsutaan selluloosa-asetaatiksi – sen maatumiseen voi mennä jopa kymmeniä vuosia. Cigarette Butt Projectin mukaan 2/3 tupakantumpeista heitetään roskiksen sijasta maahan.

Muovisten filttereiden tarkoituksena oli suojella tupakoitsijoita, mutta tutkimusten mukaan ne suojaavat keuhoja kehnosti karsinogeeneiltä.

”On melko selvää että filttereistä ei ole terveydellistä hyötyä. Ne ovat vain markkinointikikka. Ja niiden avulla ihmisten on helpompi tupakoida”, San Diego State Universityn professori, Thomas Novotny, kertoi ABC News -uutisille.

”Tupakan tumpit saastuttavat niiden sisältämän muovin vuoksi. Mielestäni ei ole kovin vaikea todeta että emme voi jatkaa samalla tavalla.”

Thomas Jones/Ocean Conservancy
Thomas Jones/Ocean Conservancy

Oceans Conservancy -niminen yhdistys on viimeisen 32 vuoden aikana järjestänyt vuosittaisen tapahtuman, jossa vapaaehtoiset voivat tulla siivoamaan rantoja. Yhdustyksen mukaan tupakantumpit ovat yleisimpiä roskia, joita he joutuvat keräämään. Yhdystyksen mukaan vapaaehtoiset ovat keränneet vuosien aikana 60 miljoonaa tupakantumppia rannoilta.

ABC Newsin mukaan tupakantumppeja on löytynyt enemmän kuin muovisia kelmuja, rasioita, pullonkorkkeja ja kertakäyttöaterimia yhteensä.

Ocean Conservancy -yhdistyksen mukaan tupakantumpit muodostavat 1/3 kaikista kerätyistä roskista.

Tämä on hälyttävä uutinen! Harva tietää että harmittoman oloinen tupakantumppi maatuu vasta vuosikymmenten jälkeen.

Auta meitä jakamaan tätä tietoa Facebookissa, jotta ihmiset muistaisivat pistää tupakantumpit tuhkakuppiin ja niille tarkoitettuihin roskiksiin.

Lähde: allthatsinteresting.com