Suolaa sienet nyt, jotta ne ehtivät vielä joulupöytään!

Sienten suolaus on vanha sienten säilöntätapa, joka sopii parhaiten kirpeille rouskuille. Jouluna suolasienistä valmistettu sienisalaatti on vailla vertaa!

Näin suolaat sienet Marttojen ohjeiden mukaisesti:

 1. Pane peratut sienet kattilaan kylmään veteen (4–5 l vettä/sienikilo). Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto keitinveden pinnalta. Keitä muutamia minuutteja, kangas- ja karvarouskuja noin 10 min. Haaparouskuihin tulee keitettäessä vihertävää värisävyä, mitä ei pidä pelästyä.
 2. Kaada sienet lävikköön. Suureen määrään kannattaa käyttää höyrymehustimen siiviläosaa. Huuhtele sienet välittömästi runsaalla, kylmällä vedellä. Valuta ja jäähdytä.
 3. Pane sienet kerroksittain suolan kanssa puhtaaseen lasi- tai muoviastiaan. Jätä suolakerros päällimmäiseksi. Käytä karkeaa suolaa 150–180 g/sienikilo. Voit myös maustaa sieniä panemalla valkosipulinkynsiä ja tillin kukintoja sienikerrosten väliin sekä päällimmäiseksi kerroksen mustaherukan lehtiä.
 4. Paina sienet tiiviisti astiaan ja peitä muovikelmulla tai voipaperilla ja sopivankokoisella lautasella. Pane painoksi esim. puhtaaksi pesty kivi tai vahva, hyvin suljettu muovipussi, joka on täytetty kylmällä vedellä. Suolasienten säilöntää varten on valmistettu myös muovisia tölkkejä, joissa on tiivis, sienet kokoon puristava kansi.
 5. Säilytä sienet hyvässä kellarissa tai kylmiössä. Tarkista silloin tällöin, että sienet ovat kokonaan suolaveden peitossa. Lisää tarvittaessa keitettyä, jäähdytettyä 10 %:sta suolavettä (100 g suolaa, 1 l vettä).

Liuossuolaus on toinen tapa suolata rouskuja

 1. Tarvitset puhtaita yhden ruokailun kokoisia lasipurkkeja, joihin on tiiviit kannet.
 2. Laita purkit kylmään uuniin ritilän tai pellin päälle.
 3. Lämmitä uuni 150°C. Kun lämpötila on saavutettu, katkaise virta.
 4. Keitä purkkien kannet, valuta vesi pois.
 5. Keitä rouskuja väljässä vedessä, haaparouskuja noin 5 min, kangas- ja karvarouskuja noin 10 min. Kaada vesi pois, huuhtele sieniä kylmällä vedellä ja valuta.
 6. Keitä suolaliemi, jossa on 100 g karkeaa merisuolaa 1 litralle vettä. Keitä suolalientä niin paljon, kuin arvioit tarvitsevasi. Kun suola on sulanut, lisää siihen sienet ja anna kiehua vähän aikaa.
 7. Nosta kuumat lasipurkit uunista ja nostele sienet ja liemi heti purkkeihin. Laita purkki aivan täyteen. Sulje purkit heti kuumana.
 8. Säilytä purkkeja 5°C , ylösalaisin käännettynä.
 9. Kun otat sienet käyttöön, huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta siivilässä. Sieniä ei tarvitse liottaa. Ne ovat heti käyttövalmiita.

Jaa ohjeet ystävillesi!