Iltalehti uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan jo kahdeksanvuotiailla on havaittu hälyttävässä määrin syömishäiriön kaltaisia oireita.

6000 lasta kattaneen tutkimuksen tulokset järkyttivät tutkijoitakin: Jopa lähes kolmasosa 14-vuotiaista tytöistä koki ”kohtalaista tyytymättömyyttä” ainakin jotakin kehonsa osaa kohtaan. Vastaava luku oli pojilla 16 %. Vastaavia tuntemuksia löytyi myös jo kahdeksanvuotiailta: Tytöistä viidellä prosentilla ja pojista kolmella prosentilla.

 

Tässä muutama vinkki joilla voit ehkäistä syömishäiriön kehittymistä omassa lapsessasi.

 

 

1. Näytä esimerkkiä ja hyväksy oma kehosi sellaisena kuin se on

Jollet ole rakastanut omaa kroppaasi aiemmin, niin nyt on sen aika. Älä myöskään arvostele muiden kehoja, koska lapsi on erittäin herkkä vaikutteille.

 

 

2. Kerro miten epärealistista mainosten kauneus on

Kerro että lehtien mainoksissa poseeraavat ihmiset ovat kaikki kuvankäsittelyn tulosta. Esimerkiksi tämä Doven video osoittaa hyvin miten paljon kuvien jälkimuokkaaminen muuttaa kuvissa poseeraavia malleja.

 

 

3. Näytä esimerkkiä ja syö itsekin terveellisesti

Esimerkki ei ole paras tapa opettaa lasta, vaan se on oikeastaan ainoa toimiva tapa. Esimerkin voima toimii valitettavasti myös huonojen tapojen oppimisessa. Hävitä siis ruokavaliostasi karkit, limsa ja roskaruoka jos sellaisia vielä syöt.

 

 

4. Jos lapsesi on lihonut, älä tee siitä numeroa

Lisää päivittäistä liikuntaa ja muuta ruokavaliota terveellisemmäksi asian märehtimisen sijaan.

 

 

5. Älä osta herkkuja

Jos ostat kotiinne karkkeja ja leivonnaisia, niin on turha ihmetellä miten ne kaikki häviävät niin nopeasti. Helpoin tapa välttää karkkien popsimista on jättää ne ostamatta.

 

 

6. Anna lapsesi osallistua ruoanlaittoon

Vihannekset ja hedelmät eivät aina maistu, mutta niiden syömisestä voi tehdä hauskempaa ottamalla lapset mukaan ruoanlaittoon. Kun lapsi on itse ollut mukana valmistamassa ruokaa, hän yleensä myös syö sitä mielellään.

 

 

7. Terveellinen syöminen on tottumiskysymys

Vaikka aluksi vaikuttaisikin hankalalta, niin lapsi kuin lapsi tottuu kyllä terveelliseen ruokaan kun sitä tarjotaan riittävän usein. Vanhempien esimerkki on tässä kaiken a ja o (ks. kohta 3).

 

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyvää asiaa

Kasvisherkkuja

 

 

Lähde: Iltalehti, AhaParenting

Kuva: Angie Garrett


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia