”Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää ja vehnää” – Tällaisia varoituslausekkeita voi nähdä nykyään kaikenlaisissa einesruoissa ja puolivalmisteissa. Tuoreen raportin mukaan tällaisia merkintöjä onkin nykyään jo aivan liikaa – jopa siinä määrin että ne eivät enää toimi, minkä vuoksi ruoka-allergikot saattavat jopa riskeerata henkensä syödessään ravintoloissa.

 

Varoitukset kaikuvat kuuroille korville – syynä liikakäyttö

Yksittäisen yrityksen näkökulmasta allergiavaroitustarrojen käyttö näyttää yksinkertaiselta: Jos tuotteessa voi edes teoriassa olla allergeeneja – esim. pähkinää tai vehnää – niin tuotteen kylkeen kannattaa laittaa varoitus asiasta. Näin siis siitäkin huolimatta vaikka tuotelinjoilla ei ikinä olisi käytettykään pähkinöitä tai vehnää. Näin yritys on juridisesti turvatummassa asemassa jos tuotteessa sattuisikin olemaan allergiaa aiheuttavia ainesosia ja asiakas päättäisi haastaa yhtiön oikeuteen asian vuoksi.

Kuluttajan näkökulmasta ongelma on, että allergiavaroitustarroja on jo niin paljon että niiden merkitys on hukassa: Kun kaikessa voi olla kaikkea, niin oikeastaan mitään ei voisi syödä. Tästä syystä allergiavaroitustarrat jätetään usein huomiotta – niin yksittäisiä tuotteita kaupasta ostettaessa kuin myös silloin kun ravintoloitsijat ostavat raaka-aineita elintarviketukusta.

 

The Institute of Food Safety Integrity & Protection -nimisen instituutin tuore raportti toteaa monien kuluttajien ja yritysten pitävän ruoka-allergiavaroitusten liikakäyttöä todellisena uhkana kansanterveydelle. Raportti suositteleekin julkista valtaa asettamaan selkeämmät suositukset ja rajoitukset varoitustarrojen käytölle. Tällä hetkellä varoitustarrojen käytölle ei ole minkäänlaisia ohjeistuksia.

 

Onko sinulla ruoka-allergioita? Oletko törmännyt ruoka-allergiavaroitusten liikakäytön tuomiin ongelmiin arjessasi? Kommentoi!

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Independent

Kommentit

kommenttia