On taas se aika vuodesta, kun monia väsyttää koko ajan. Ulkona on hämärää, pimeä tulee aikaisin ja ilmakin on kostean kolea. Mielialakin voi painua pakkasen puolelle. Ravinnolla on tunnetusti paljon vaikutusta jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin. Moni nappaa väsymykseen pikaenergiaa tuottavia sokeripitoisia välipaloja, jotka oikeastaan vain pahentavat väsymystä. Tässä artikkelissa kerromme ravintoasiantuntijan vinkit, joilla voit vaikuttaa syysväsymykseen.

1. Pidä verensokeri tasaisena

Nopeat hiilihydraatit kuten valkoinen vilja, kuten pasta, vaalea leipä, leivokset ja makeiset nostavat verensokerin äkkiä ylös ja sen jälkeen seuraa verensokerin romahdus, joka tunnetaan väsymyksenä kehossa. Sen vuoksi onkin tärkeää nauttia säännöllisesti terveellisiä aterioita, jotka koostuvat sekä täysjyvästä, proteiinista että kasviksista. Nappaa siis välipalaksi jotain proteiinipitoista kuten pähkinöitä tai ravintorikas smoothie pullan sijaan. Säännöllinen ateriarytmi auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja mieliteot kurissa. Vireystaso pysyy korkeampana, kun syöt 3-4 tunnin välein pieniä aterioita. Liian suuri ateria kerralla pistää myös väsyttämään ja olon vetämättömäksi.


2. Syö proteiinia ja hyviä rasvoja

Toisin kuin hiilihydraatit hyvät rasvat ja proteiini pitävät kylläisenä pidempään. Näin myös verensokeri pysyy tasaisempana, ja tunnet olosi energisemmäksi. Jotta varmistat, että saat tarpeeksi proteiinia hyvä sääntö on että syö oman kämmenen kokoinen annos proteiinia kolme kertaa päivässä tai noin gramma proteiinia per painokilo. Hyviä proteiininlähteitä ovat liha, kala, kananunat, kasviproteiinit ja vähärasvaiset maitotuotteet.

Käytä myös rohkeasti hyviä rasvoja, sillä ne antavat energiaa ja ovat välttämättömiä aivojen toiminnalle. Väsymykseen yhdistetty aivosumu voi hälventyä hyviä rasvahappoja syömällä. Lisää salaattiin oliiviöljyä, syö pähkinöitä ja avokadoa sekä rasvaista kalaa. Hyvät rasvat auttavat myös rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisessä.

3. Kokeile adaptogeeneja

Adaptogeenit ovat kasviperäisiä luonnon rohtoja, jotka auttavat kestämään stressiä. Syksy ja kaamosaika on monelle stressaavaa ja haastavaa aikaa, jolloin rohtoja kannattaa kokeilla. Ne voivat auttaa vähentämään väsymystä. Esimerkiksi ruusunjuuri on oiva adaptogeeni syksyn aikaan. Se virkistää sekä tarjoaa lisäenergiaa. Sillä on myös rauhoittava vaikutus. Sitä voit kysellä luontaistuotekaupoista.

4. Muista D-vitamiini

D-vitamiinia ei pohjoisella pallonpuoliskolla tule syys-talvi-aikaan tarpeeksi auringosta, joten sitä pitää saada ravinnosta tai ravintolisänä. Suostus on, että lokakuusta-huhtikuuhun Suomessa D-vitamiinia otettaisiin purkista riittävän saannin takaamiseksi. D-vitamiinin puute aiheuttaa väsymystä.

Lähde: pur-kauppa.fi

Kuva: Sam Williams Pixabaystä

Jaa vinkit syysväsymyksen selättämiseen ystävillesikin!