Kantarelli tai kanttarelli eli keltavahvero on suomalaisten suurinta herkkua, ja sitä löytyy nyt metsistä roppakaupalla. Parhaimpia kantarellit ovat tuoreina, eli kannattaa heittää heti ensimmäinen satsi kastikkeeseen, piiraaseen tai mihin vain ruokaan. Mutta miten kantarellit kannattaa säilöä, ja miten pitkään ne säilyvät? Siihen asiaan pureudumme tässä artikkelissa.

Miten kantarellit säilötään?

Kantarelleja ei kannata kuivata, vaan ne sopii paremmin pakastettaviksi, sillä niiden rakenne kärsii kuivaamisesta. Toinen tapa säilöä kantarellit on säilöä ne suolaliemeen tai etikkaan vanhan kansan tapaan.

Kantarellien pakastaminen:

 1. Ennen pakastamista, kantarellit ryöpätään paistinpannulla. Eli ne paistetaan niin, että ylimääräinen neste haihtuu sienistä pois. HUOM! Älä käytä rasvaa paistamisessa, sillä rasva härskiintyy ajan kanssa myös pakastettuna, joten se pilaa sienet.
 2. Jäähdytä sienet ennen pakastamista.
 3. Laita jäähdytetyt sienet pakastepusseihin tai -rasioihin ja pakasta.

Kantarellien säilöminen etikkaan:

Etikkaliemeen tarvitset:

 • 2dl etikkaa
 • 2dl vettä
 • 2dl sokeria
 • Mausteita: pippureja, suolaa, valkosipulia
 • Rakuunan oksia

Tee näin:

 1. Perkaa ja puhdista sienet.
 2. Kuori ja pilko sipuli pieneksi silpuksi.
 3. Kiehauta liemen ainekset. Lisää sienet ja sipulisilppu liemeen. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja annostele se sitten lasipurkkeihin. Sujauta purkkeihin rakuunan oksia.
 4. Sulje sienipurkkien kannet tiiviisti ja jäähdytä
 5. Säilytä purkit kylmässä.

Kuinka pitkään kantarellit säilyvät?

Kantarellit säilyvät paremmin kuin monet muut sienet, mutta silti ne kannattaa valmistaa ja säilöä mahdollisimman pian keräämisestä. Parhaiten tuoreet kantarellit säilyvät paperipussissa jääkaapissa – noin muutaman päivän, kunnes ne alkavat kuivua. Pakastetut kantarellit säilyvät jopa yli vuoden.

Lähde: Kotiliesi.fi ja Snellman.fi

Kuva: Pixabay