Vaahtokarkkeja kotona — kokeile ja yllätä perheesi!

Kuten monet muut makeiset, myös vaahtokarkit voivat sisältää monia erilaisia makeutus- ja säilöntäaineita, jotka ovat terveydelle haitallisia. Voit itse valmistaa herkullisia vaahtokarkkeja, jotka sisältävät luonnollisia raaka-aineita. Niiden valmistaminen voi olla myös erinomainen keino olla hetki yhdessä perheen kanssa.

Videolla esiintyvä huippukokki Louise Emerick on kehittänyt kotikokeille sopivan yksinkertaisen ja hauskan ohjeen, jolla voit luoda herkullisia ja kuohkeita vaahtokarkkeja.

America's Test Kitchen
America’s Test Kitchen

Tarvitset:

 • 1,2 dl Vettä
 • 0,8 dl Maissisiirappia (sama kuin glukoosisiirappi)
 • 4,7 dl sokeria
 • 1 tl suolaa
 • 2 tl vaniljauutetta
 • 1 dl maissijauhetta
 • 1 dl tomusokeria
America's Test Kitchen
America’s Test Kitchen

Toimi näin:

 1. Aloita suojaamalla uunipelti leivinpaperilla tai foliolla niin, että paperi ulottuu reunojen yli. Ehkäiset vaahtokarkkien takertumista lisäämällä hieman kasvirasvaa astiaan.
 2. Vaahtokarkkien oleellisin ainesosa on liivate. Ilman sitä koostumuksesta tulee vääränlainen. Videossa käytetään jauhemaista gelatiinia, mutta saman koostumuksen saat myös liivatelehdillä. Seuraa liivatelehtien ohjetta pakkauksesta.
 3. Lisää kattilaan vesi, maissisiirappi, sokeri ja teelusikallinen suolaa. Sokeria ei ole tarkoitus karamellisoida, joten keitä aineksia medium- lämmöllä ja heiluttele pannua varovasti. Älä sekoita aineksia. Anna seoksen kiehua 6-8 minuuttia.
 4. Lisää kuuma sokeriseos hiljalleen liivatteeseen samalla sekoittaen. Sekoita lopuksi tehosekoittimella n. 10-12 minuuttia, kunnes seos on valkoinen ja koostumus on melko kiinteä. Lisää lopussa vaniljauute. Seoksen ei tulisi jäähtyä kokonaan ennen uunipellille laittamista, sillä se vaikeuttaa sen käsittelyä.
 5. Tässä vaiheessa kaivataan vikkelää työskentelyä, sillä seos on tahmaista ja tarttuvaa. Voitele paistinlasta pienellä öljymäärällä ja kaavi seos kulhosta pellille. Tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi.
 6. Sekoita tomusokeri ja maissijauhe keskenään ja sirottele muutama ruokalusikallinen siivilän läpi leivoksen päälle. Suojaa kelmulla ja jätä yöksi odottamaan. Säästä loput jauheesta huomiseksi.
 7. Seuraavana päivänä on aika viimeistellä ja leikata vaahtokarkit. Laita leikkuulaudalle tai pöydälle reilusti maissijauhetta ja kaada vaahtokarkkiseos pelliltä. Leikkaa haluamasi kokoisia paloja ja ripottele päälle vielä maissijauhetta. Poista ylimääräiset jauhot heiluttelemalla paloja siivilässä.

Nyt olet valmis herkuttelemaan itsevalmistettuja vaahtokarkkeja — jaa niksi ystävillesi, jotka pitävät makeisista ja jälkiruoista!