Monet ammattikokit käyttävät nestemäistä typpeä keittiöissään lähes päivittäin.

Koska nestemäinen typpi on -196 asteista, sen avulla voi esimerkiksi tehdä jäätelöä alta aikayksikön. Miksi sitten typpeä tarvitsisi käyttää jäätelön valmistuksessa? Siksi että typen aikaansaama nopea jäätyminen luo jäätelöön pienempiä jääkiteitä kuin normaali, hitaampi jäätyminen. Pienempien jääkiteiden vuoksi ”typpijäätelö” on suutuntumaltaan pehmeämpää. Tämä pätee tietysti muihinkin kylmänä tarjoiltaviin jälkiruokiin.

Oheisella chefsteps-kanavan Youtubevideolla näytetään, miten vadelmat voi jäädyttää nestemäisessä typessä ja rikkoa sitten huhmareella pieniksi osasiksi. Nämä syväjäädytetyt vadelmanosaset voi tarjota vaikka sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa jälkiruokana – suutuntuma on varmasti jotain mitä ei joka päivä tule maistettua!

Turvallisuudesta

Herkkusuu ei suosittele nestemäisen typen kanssa läträämistä, koska väärinkäytettynä se voi olla hengenvaarallista. Jos kuitenkin haluat kokeilla, niin muutama asia on hyvä tietää.

  • Nestemäinen typpi on -196 asteista, joten se voi aiheuttaa vakavia paleltumia, jotka voivat pahimmillaan vastata kolmannen asteen palovammoja.
  • Jos nestemäistä typpeä kaataa kädelleen, niin se ei välittömästi aiheuta vaaraa. Tämä johtuu Leidenfrost-ilmiöstä. Jos kättä viruttaa typessä muutamaa sekuntia kauemmin, voi saada vakavia paleltumia.
  • Nestemäisen typen nieleminen on hengenvaarallista.
  • Katso hyvä video nestemäisestä typestä täältä.

Katso video jutun yllä!

Katso myös:

lisää jälkiruokaideoita