Jatkuva liian lyhyiden yöunien nukkuminen voi lisätä insuliiniresistenssiä ja näin ollen suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Insuliiniresistenssi tarkoittaa sitä, että insuliinin vaikutus vähenee. Kun kehossa on insuliiniresistenssi, haiman on vaikea tuottaa tarpeeksi insuliinia pitääkseen verensokerin tasapainossa. Jos insuliiniresistenssi etenee pitkälle, se voi johtaa tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen.

Hiljattain Diabetes Care-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa unen puutteen havaittiin vaikuttavan naisiin, jotka rajoittivat yöunensa noin kuuteen tuntiin. Tutkimukseen osallistui 38 naista, jotka tavallisesti nukkuivat 7–9 tuntia yössä, mutta vähensivät untaan 1,5 tunnilla kuuden viikon ajan. Toisella tutkimusjaksolla he nukkuivat normaalisti.

Tutkimusjaksojen lopussa suoritetut mittaukset paljastivat, että naisten insuliiniresistenssi kasvoi 15 prosenttia lyhyempien yöunien aikana. Muutos oli hieman suurempi vaihdevuodet ylittäneillä naisilla. Vaikutukset kuitenkin hävisivät asteittain, kun naiset palasivat takaisin normaaliin unirytmiinsä.

Jos siis nukut jatkuvasti 6 tuntia tai vähemmän, nyt on korkea aika lisätä unen määrää!

Lähde: IL.fi

Jaa tämä kavereillesikin, jotta hekin tietävät vähäisen unen riskit!