Näin teet vaahtokarkkeja kotikonstein

Monet taitavat ajatella, että vaahtokarkit tulevat jostakin taianomaisesta Willy Wonkan vaahtokarkkitehtaasta.

Asiaan ei kuitenkaan todellisuudessa liity sen suurempaa magiaa, vaan vaahtokarkkeja voi tehdä helposti kotikonsteinkin. CHOW-Youtubekanava on tehnyt aiheesta hyvän ohjevideon, jonka suomennos löytyy alta.

Mitä tarvitaan

  • yleiskone
  • sokerilämpömittari
  • 4,5 tl jauhomaista liivatetta
  • vettä
  • 1,8 dl kidesokeria
  • 1,2 dl vaaleaa siirappia
  • tomusokeria
  • maissitärkkelystä

Valmistus:

Laita 4,5 tl jauhomaista liivatetta ja 1,2 dl kylmää vettä mikroaaltouunin kestävään kulhoon ja sekoita vispilällä. Anna seoksen mätkiintyä n. 5 minuuttia. Sitten ota keskikokoinen kattila ja laita sinne 1,8 dl kidesokeria, 0,6 dl vaaleaa siirappia, 0,6 dl vettä ja hyppysellinen suolaa. Asenna sokerilämpömittari kattilan reunaan ja lämmitä keskilämmöllä. Samalla kun sokeriseos kiehuu, laita yleiskoneen kulhoon 0,6 dl vaaleaa siirappia ja aseta kulho yleiskoneeseen vatkattavaksi alhaisella vatkausnopeudella.

Kun siirappi saavuttaa noin 100 asteen lämpötilan, laita gelatiiniseos mikroaaltouuniin ja lämmitä sitä täydellä teholla n. 30 sekuntia. Kaada lämmitetty gelatiini yleiskoneen kulhoon ja anna sekoittua siirapin kanssa. Kun siirappi saavuttaa 115 asteen lämpötilan, ota se liedeltä ja kaada se hitaasti yleiskoneeseen ja anna vatkautua tasaiseksi seokseksi gelatiinin kanssa.

Vaiheittain nosta vatkaimen nopeutta suureksi. Anna vatkautua 7 – 8 minuuttia, kunnes seos on paksua ja ilmavaa. Lisää viimeisen parin minuutin aikana mukaan pari teelusikallista vaniljauutetta tai -sokeria.

Rasvaa uunivuokaa mauttomalla ruokaöljyllä ja kaada vaahtokarkkitaikina siihen. Tasoittele taikina reunoja myöten. Ripottele taikinan päälle seosta, jossa on 1/2 tomusokeria ja 1/2 maissitärkkelystä. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia.

Lopuksi irroita vaahtokarkkitaikina vuoasta varovasti veistä käyttäen. Voit leikata taikinan paloiksi esimerkiksi pizzaleikkuri. Ei muuta kuin nuotio pystyyn ja vaahtokarkkeja paistamaan!

 

Teitkö vaahtokarkkeja tällä ohjeella? Lataa siitä kuva Herkkusuun Facebook-sivuille!

Lähde: CHOW