Hinnat nousevat, mutta palkat eivät – mitä tekevät kuluttajat?

Vallitsevan maailman tilanteen vuoksi ruuan hinta on ollut nousussa viimeaikoina. Tämä huolestuttaa monia ihmisiä, mutta erityisesti se iskee kaikista pienituloisiin kuluttajiin.

Monet ihmiset joutuvat tässä vaiheessa miettimään miten muuttavat kuluttamistaan jos ruokaan on käytössä jatkossakin sama määrä rahaa, vaikka hinnat nousevatkin.

Tämä on tähän mennessä näkynyt esimerkiksi siinä, että kauppojen omat merkit ovat olleet asiakkaiden kasvavassa suosiossa. Halpamerkkien kysyntä S-Marketeissa onkin noussut vuoden takaisesta jo 15 prosenttia.

Kuluttajia myös huolestuttaa se miten paljon hinnat tulevat tästä vielä nousemaan, sillä kukaan ei osaa aavistaa millainen sato Euroopassa saadaan kuluvana vuonna. Ukraina on ollut tärkeä viljan tuottaja koko Eurooppaan, joten asialla saattaa olla laajoja vaikutuksia.

Erityisen paljon hinnat ovat nousseet ainankin kahvissa, kalassa ja kananmunissa. Kahvin hinta tosin on ollut nousussa jo aiemminkin.

Kalan kulutus on puolestaan vähentynyt jopa kolmanneksella. Muita vaikuttavia tekijöitä saattaa toki olla myös se, että Suomessa grillikausi on alkanut tänä kesänä aiempaa myöhemmin.

Miten sinä olet muuttanut kulutustasi hintojen kasvun seurauksena?

Jaa uutinen ystävillesi!

Lähde: MT / Kuva: Unsplash