Maaseudun tulevaisuus on julkaissut uskomattoman uutisen: Banaani saattaa hyvin pian hävitä koko maapallolta – eikä tule enää koskaan takaisin.

Syy banaanin potentiaaliselle häviämiselle on ärhäkkä sienitauti joka tunnetaan nimellä Panaman tauti. Ärhäköityneen sienitaudin pelätään hävittävän kaikki maailman banaaniviljelmät, koska nykyisen Cavendish-banaanilajikkeen puolustuskyky sienitauteja vastaan on hyvin heikko. Maailmalla ei käytännössä myöskään viljellä juuri muita lajikkeita – viljellyn banaanin geeniperimä on siis hyvin yksipuolinen. Tämä tekee maailman banaaniviljelmistä myös hyvin haavoittuvaisia.

Toivoa villibanaaneista?

Banaanien joukkotuhosta saatiin esimakua jo 1950-luvulla, jolloin Panaman tauti hävitti silloisen valtalajikkeen Gros Michelin täysin. Silloin pystyttiin kuitenkin kehittämään uusi lajike tilalle. Uusi Cavendish-lajike kehitettiin risteyttämällä keskenään sademetsissä kasvavia villibanaaneja.

Tänä päivänä ongelmaksi voi muodostua se, että villibanaanilajikkeiden määrä on romahtanut sademetsien hakkuiden myötä. Tiedemiehillä on jättimäinen urakka edessään heidän yrittäessään pelastaa maailma banaanikadolta.


Katso myös:
Herkkuja banaanista

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus
Kuva: Josh Estey

Kommentit

kommenttia