Tutkimukseen kerättiin tietoa yli 51 miljoonasta ihmisestä.

Ylipainon ehkäisy on tärkeämpää kuin koskaan, sillä se on viemässä tupakan paikkaa suurimpana syöpää aiheuttavana riskitekijänä, The World Cancer Research Fund julkaisi tiedotteessaan.

On olemassa vahvoja todisteita siitä että ylipaino aiheuttaa ainakin 12 eri syöpää, eli viisi enemmän kuin WCRF:n 2007 julkaisemassa suosituksessa.

Suositukset on ensimmäistä kertaa jaettu eri osiin, mukaan lukien virvoitusjuomiin sekä prosessoituun ruokaan.

Crispy strips of bacon on a grey wooden background

Ihmisten tulisi vähentää pikaruokaravintoloissa käyntiä sekä rasvaa, tärkkelystä ja sokeria sisältäviä annoksia, jotta kalorimäärät pysyisivät kurissa.

Uusien syöpien määrän uskotaan kasvavan 58 prosenttia (24 miljoonaa henkilöä) vuoteen 2035 mennessä, kun yhä useampi maa omaksuu ”länsimaiset” elämäntavat, tutkimuksessa todetaan. Noin 40% syövistä on kuitenkin ehkäistävissä.

Tutkimuksessa huomattiin että ylipaino vaikutti muun muassa maksa-, munasarja-, eturauhas-, vatsa-, suu- ja kurkku, suolisto-, rinta-, sappirakon-, munuais- ja kohdunkaulansyöpään.

Tutkimuksessa todetaan: ”Tupakan välttäminen sen kaikissa muodoissa, hyvän ruokavalion, fyysisen liikunnan sekä normaalin painon ylläpito laskee syövän kehittymisen riskiä merkittävästi.”

Delicious hamburger and fries

”Tämän hetkinen trendi näyttäisi kuitenkin siltä että liikalihavuus ja ylipaino nousevat, jonka seurauksena myös syöpien esiintyminen yleistyy, kunnes ongelma otetaan tarpeeksi vakavalla tavalla huomioon.”

”Jos tämä trendi jatkuu, ylipaino ja liikalihavuus tulee ohittamaan tupakan eniten syöpää aiheuttavana tekijänä.”

Punaista lihaa tulisi syödä vain kohtuullisesti ja prosessoituja lihoja tulisi syödä vain vähän, mieluiten ei lainkaan.

Ruokavalioon tulisi kuulua paljon täysjyvää, vihanneksia, hedelmiä sekä papuja. Äideille suositellaan myös imettämistä, sillä se laskee riskiä rintasyövän kehittymiselle.

Ihmisten tulisi rajoittaa alkoholin käyttöä sekä yrittää saada kaikki tarpeellinen ravinto pillerien sijaan ruokavaliosta, tutkimuksessa sanotaan.

close up of fast food snacks and drink on table

WCRF:n tutkimusjohtaja, Dr. Giota Mitrou, sanoo että on olemassa ”todella vahvoja todisteita siitä että elämäntavat toimivat tärkeänä tukipilarina syövän ehkäisemisen kannalta”.

”Tutkimuksemme osoittaa että on todella epätodennäköistä ehkäistä syöpää vain tiettyjen ruokien avulla”, hän sanoo ja jatkaa:

”Ruokavalion ja liikunnan tulisi olla läpi elämän kestävää ja samalla myös monipuolista, tämä laskee syövän kehittymisen riskiä merkittävästi.”

Tässä ei vielä kaikki

Ylipaino on yhdistetty myös 2-tyypin diabeteksen, sydän- ja maksasairauksiin sekä mielenterveysongelmiin.

fat business man holding beer mug and hamburger

”Tänä päivänä yhä useampi lapsi on ylipainoinen, mutta ongelmaan ei auta vain se että kehottaa ihmisiä syömään vähemmän.”

”On sanomattakin selvää että tarvitsemme rohkaisevan ja terveellisiä elämäntapoja kannattavan ympäristön, sen sijaan että mainostamme jatkuvasti epäterveellisiä tuotteita ja herkkutarjouksia.”

”Valtiolla on mahdollisuus puuttua peliin ja julkaista tietoa ylipainon ehkäisemisestä sekä hillitä roskaruokaa mainostavien pikaruokaravintoloiden markkinointia.”

On suorastaan hurjaa ajatella, että ylipaino on kohta maailman suurin terveydellinen ongelma.

Terveellisiin elämäntapoihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö joskus voisi nauttia!

Jaa uutinen Facebookissa, me voimme pitää yhdessä suomalaiset terveempänä kansana!

Lähde: Businessinsider.com