Euroopan komissio aikoo kieltää kertakäyttöisiä muovituotteita, jotta meriin päätyvän roskan määrä vähenisi.

Kiellettyjen esineiden listalla ovat muun muassa muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, pillit, sekoitustikut ja ilmapallotikut, yle uutisoi.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Muut kertakäyttöiset muovituotteet eivät saa yhtä kovia kieltoja, mutta tavoitteena on silti vähentää niiden käyttöä ja valistaa kuluttajia niiden aiheuttamista ympäristöhaitoista. Myös ammattikalastajilta kielletään muoviset kalastusvälineet.

Ylen mukaan Suomen Muoviteollisuus ry kritisoi komissiota siitä, että vähennykset ja kiellot koskivat pelkästään muovisia tuotteita.

Plastic bags on white background

Muovipusseja ei kielletty

Euroopan komission mukaan kiellettyjen tai vähennettävien tuotteiden lista kattaa jopa puolet Euroopasta meriin päätyvän muovin. EU:n rannoilta kerättiin yli 350 000 muoviroskaa, jonka perusteella tutkimustulos julkaistiin.

Euroopassa käytetään vuosittain jopa sata miljardia muovipussia, joista osa päätyy myös meriin. Komissio ei vielä aio kieltää pusseja, mutta se ehdottaa että muovipusseja valmistavat tahot osallistuisivat pussien hävittämisestä koituviin kustannuksiin.

EU:n tavoitteena on pudottaa muovipussien kulutus viidennekseen nykyisestä vuoden 2025 loppuun mennessä, Yle kirjoittaa.

Bottles with soft drinks

Muovipullojen kierrätys

Myös kertakäyttöiset muovipullot ovat suuri ongelma useissa Euroopan maissa. Euroopan komissio ehdottaakin 90% keräystavoitetta vuoteen 2025 mennessä. Tavoitetta voidaan edistää merkittävästi pullopanttien avulla.

Muovi- ja pakkausalan teollisuus ei ole luonnollisesti ilahtunut kertakäyttömuovituotteiden kielloista. Yrityksiä edustava EU-tason edunvalvontajärjestö ”BusinessEurope” on sitä mieltä, että kieltojen sijaan Euroopassa tulisi panostaa yrityksen vapaaehtoisiin sitoumuksiin, joiden avulla muovin kierrätystä voidaan parantaa.

Euroopan maat ovat löytäneet markkinoita Kiinasta, johon ne ovat vieneet suuria määriä muovijätettä.

Komission laatima esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden käsittelyyn. Komission mukaan lainsäädännön tulisi olla valmis ennen ensi kevään eurovaaleja, Yle kirjoittaa.

Mielestäni on mahtavaa että EU:n komissio tekee todellisia ratkaisuja muovijätteen vähentämiseksi.

Meriin päätyvä muovi on maailmanlaajuinen ongelma, joka vahingoittaa eläimiä, meren ekosysteemiä ja lopulta myös ihmisiä.

Jaa uutinen ja levitä iloista tietoa eteenpäin!

Lähde: Yle.fi