Ulkona syöminen on usein parasta antia ulkomaanmatkoissa.

Silti tietyllä tavalla valmistettuja ruokia ja tiettyjä juomia kannattaa välttää. Tässä niistä kuusi.

1. Hanavesi

Pääsääntöisesti kannattaa juoda vain kaupasta saatavaa pullovettä, sillä juomakelpoinen hanavesi on edelleen maailmalla poikkeus. Hanavedestä voit saada rotaviruksen, koleran ja ainakin ripulin. Keittäminen tappaa bakteerit, joten teetä voit hotellihuoneessa valmistaa – varmista kuitenkin että vesi todella kiehuu kunnolla.

2. Jääpalat

Jäädyttäminen ei tapa bakteereita, joten jääpaloihin liittyy samoja riskejä kuin hanaveden juomiseen. Vältä jäillä viilennettyjä juomia. Huomioi että paikallisten valmistamat smoothietkin voivat usein sisältää jäätä blenderissä jauhettuna. Paikallisten mahat ovat tottuneet täkäläiseen hanavesibakteerikantaan – sinun ei.

3. Kaikki mikä on ollut kärpästen armoilla

Jos huomaat että ulkona tarjoiltavan buffet-ruoan ympärillä pörrää paljon kärpäsiä, jätä kyseiset ruoat väliin. Kärpäset kantavat jaloissaan vaikka mitä bakteereja – kärpäsethän tunnetusti viihtyvät lantakasoissa ja eläinten raadoissa.

4. Kaikki mitä on käsitelty likaisin käsin

Kannattaa valita ravintola sen puhtauden perusteella. Jos henkilökunnalla näyttää olevan puhtaat vaatteet, jos henkilökunta ei jatkuvasti kaivele nenäänsä sormillaan ja yski käsiinsä ja jos wc-tiloista löytyy saippuaa, niin ravintola lienee suhteellisen hyvin hoidettu myös hygienian kannalta. Huolehdi myös omasta käsihygieniastasi.

5. Kylmät ruoat

Aina kun mahdollista, valitse kuumana valmistettua ja tarjoiltua ruokaa. Bakteerit eivät viihdy tulikuumassa, joten tilaa ruokaa joka tuodaan eteesi tulikuumana.

6. Salaatit ja muu tuore ruoka

Salaatit pestään yleensä hanavedellä, minkä seurauksena myös hanaveden bakteeristo päätyy salaattiin. Salaatti ja muut tuoreena tarjoillut ruoat kannattaa siis useimmiten jättää väliin.

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä artikkeleita

 

Lähde: Huffington Post