Energiajuomissa piilee kavala riski.

PLOS ONE -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin erikoinen yhteys teini-ikäisten energiajuomien juomisen ja aivovammojen välillä. 10 272 koululaista kattaneessa kyselytutkimuksessa selvisi, että fyysisen aivovamman saaneet teinit olivat seitsemän kertaa todennäköisemmin energiajuomien suurkuluttajia kuin he jotka eivät saaneet aivovammoja. Aivovammoille alttiit teinit joivat tutkimustulosten mukaan keskimäärin vähintään viisi energiajuomaa viikossa.

Samaisessa tutkimuksessa havaittiin myös että aivovammoista kärsineet teinit joivat energiajuomia alkoholiin sekoitettuna tuplasti todennäköisemmin kuin he jotka välttyivät aivovammoilta. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu että energiajuomien kofeiini, tauriini ja muut ainesosat peittävät alkoholin maun alleen ja altistavat näin alkoholin liikakulutukselle. Energiajuomien ja alkoholin sekoittamisen on myös havaittu lisäävän humalahakuista juomista nuorten keskuudessa.

Urheilusponsorointi – energiajuomien ja aivovammojen yhteyden selitys?

Tutkimusta johtanut tutkija Gabriela Ilie uskoo energiajuomien ja aivovammojen yhteyden selittyvän sillä, että energiajuomia mainostetaan erityisen paljon urheilutapahtumissa.

”Energiajuomien mainonta räätälöidään hyvin tarkasti teinejä kiinnostavien tapahtumien yhteyteen. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi lumilautailukisat” Ilie toteaa.

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Time Health