Alkoholi laskee eliniänodotetta hitaasti, mutta varmasti.

Alkoholin nauttiminen lyhentää odotettua elinikää, kun sitä nautitaan suosituksia suurempia määriä. Jokainen saantisuosituksen ylittävä viinilasillinen tai olut lyhentää 40-vuotiaan ihmisen elämästä keskimäärin puoli tuntia.

Luulitko, että lasillinen punaviiniä pitää sydämen terveenä? Joudut kokemaan pettymyksen. Lancet medical journal -sivuston mukaan viisi 175ml annosta punaviiniä tai 5 olutta viikossa on ylin turvallinen raja – siinä on noin 100g alkoholia, tai 12,5 annosta. Tästä ylitetty määrä nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä lukuisia muita sairauksia.

Tutkimustulos tuli monelle yllätyksenä.

Rotwein mit Trauben und Kse

Riskejä seurattiin 40-vuotiaiden ihmisten keskuudessa, jotka joivat päivittäin saantisuositukset ylittävän määrän alkoholia.

”Yli kaksi annosta päivässä ja riskit alkavat kasvaa annosten kanssa tasaiseen tahtiin”, Cambrigden yliopiston professori, David Spiegelhalter, kertoo ja jatkaa:

”Kolme viinilasillista iltaisin nauttivilla henkilöillä on 2 vuotta lyhyempi eliniänodote”.

Nopeasti laskettuna ihmiset menettävät elämästään yhden tunnin per 3 viinilasillista. Jokainen saantisuositusten ylittävä annos lyhentää eliniänodotetta noin 15 minuutilla, luku on suunnilleen sama kuin tupakassa.

”Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin yksilöistä, jotka voivat päättää ovatko riskit suurempia tai pienempiä kuin alkoholin aiheuttama nautinto.”

Pysytkö sinä saantisuositusten rajoissa? Entä onko saantisuositusten ylittämisestä aiheutuva mielihyvä riskejä suurempi?

Jaa uutinen Facebookissa ja kerro samalla mielipiteesi!

Lähde: Theguardian.com