Käytkö usein erikoisliikkeissä ruokaostoksilla? Kannattaa olla tarkkana, sillä TUKESin ja AVIen yhteistyössä suorittamien tarkastusten perusteella erikoisliikkeiden vaaoissa on usein paljonkin huomautettavaa. Tarkastusten perusteella jopa 41 prosentissa vaaoista oli jotakin pielessä: Yleisin ongelma oli kolmen vuoden välein tehtävän varmennuksen puute. Varmennus takaa että vaaka toimii ja mittaa kuten pitääkin, eli että punnitustulokset ovat oikeita ja riittävän tarkkoja.

Tarkastuksiin otettiin 700 erikoisliikettä eri puolilta Suomea.

 

 

Päivittäistavarakaupoissakin puutteita, mutta vähemmän

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun kauppojen vaakoja tarkastetaan. Vuonna 2013 Tukes tutki päivittäistavarakauppojen kassoja. Tuolloin puutteita havaittiin 11 prosentissa vaaoista. Myös tuolloin yleisin puute oli varmennuksen puuttuminen.

Tukesin turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa uskoo varmennuspuutteiden johtuvan tietämättömyydestä: ”Määräaikaisvarmennukset jäävät tekemättä, tai tuotteiden punnitukseen käytetään keittiövaakaa. Talousvaakoja ei ole tarkoitettu kaupalliseen käyttöön, eikä niiden kestävyyttä, luotettavuutta tai tarkkuutta ole testattu vaatimusten mukaisesti, kuten kaupankäyntiin tarkoitetuilla varmennuskelpoisilla vaaoilla. Asiallisesti toimivat yrittäjät kärsivät, kun osa ei toimi lain edellyttämällä tavalla”, Rinnemaa jatkaa.

 

 

Katso myös:

Lisää herkku-uutisia

 

 

Lähde: Tukes, Makuja

Kuva: Vladimir Kirakosyan