Nauris on monelle suomalaiselle tuttu juures, joka maistuu erityisen hyvältä kesäisin.

Erityisesti hunajanauriit ovat todella herkullisia sesonkiaikaan, jolloin ne maistuvat makeilta ja raikkailta. Nauriita voi syödä raakana, mutta kuoriminen kannattaa tehdä huolellisesti, jotta pääset eroon pinnan kitkerästä mausta.

Tässä on joitakin nauriin tärkeimpiä terveysvaikutuksia:

  1. Ravintoaineiden lähde: Nauris on hyvä C-vitamiinin, K-vitamiinin, kalsiumin, kaliumin ja kuitujen lähde. Nämä ravintoaineet ovat tärkeitä immuunijärjestelmän, luuston, sydämen ja ruoansulatuksen terveyden ylläpitämisessä.
  2. Antioksidanttiset ominaisuudet: Nauriissa on runsaasti antioksidantteja, kuten C-vitamiinia ja glukosinolaatteja. Antioksidantit auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja, vähentäen oksidatiivista stressiä ja mahdollisesti kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja syövän, riskiä.
  3. Sydänterveys: Kuitupitoinen nauris auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja ja parantamaan sydämen terveyttä. Kalium, jota nauris sisältää, auttaa säätelemään verenpainetta ja vähentää sydänsairauksien riskiä.
  4. Ruoansulatus: Nauriissa oleva kuitu edistää terveellistä ruoansulatusta. Kuitu auttaa ylläpitämään suoliston toimintaa ja ehkäisee ummetusta.
  5. Tulehdusta vähentävät ominaisuudet: Nauriissa olevat yhdisteet ja antioksidantit voivat auttaa vähentämään kehon tulehdusta, mikä on tärkeää kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
  6. Painonhallinta: Nauris on vähäkalorinen ja kuitupitoinen, mikä tekee siitä hyvän ruoan painonhallintaan. Kuitu lisää kylläisyyden tunnetta ja auttaa kontrolloimaan ruokahalua.
  7. Luuston terveys: Kalsiumin ja K-vitamiinin ansiosta nauris tukee luuston terveyttä. Kalsium on välttämätön luuston ja hampaiden rakennusaine, kun taas K-vitamiini auttaa kalsiumin imeytymisessä.

Näiden monipuolisten terveyshyötyjen vuoksi nauriin lisääminen ruokavalioon voi olla hyödyllistä yleisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Jaa uutinen, jos aiot popsia tänä kesänä naurista.