Tuntuuko, että sinun on vaikeaa keskittyä tekemääsi asiaan. Harhaileeko ajatus, unohteletko asioita tai etkö vain pysty olemaan yhden asian äärellä? Monenlaiset tekijät aiheuttavat keskittymisvaikeuksia, joista yksi suurin tekijä lienee nykyajan alati piippaavat älylaitteet, jotka vievät huomiosi. Myös stressi, ikä ja erilaiset sairaudet tai lääkitykset voivat heikentää aivojen toimintaa ja näin vaikuttaa keskittymiskykyyn.

Keskittymistä voi kuitenkin harjoitella, joten kannattaakin testata 4 tehokasta keinoa keskittymiskyvyn parantamiseen.

1. Tee lukuharjoitus

Keskittymistä voi harjoitella lukemalla. Harjoittele keskittymistä niin, että luet jotain 30 minuutin ajan. Laita kello soimaan 5 minuutin välein ja pysähdy pohtimaan, harhailiko ajatuksesi kuluneen 5 minuutin aikana. Jatka lukemista ja pyri palauttamaan harhailevat ajatuksesi lukemiseen. Kun opettelet tunnistamaan ajatusten harhailua ja niiden keskittämistä takaisin tiettyyn tehtävään, vahvistat kykyäsi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

2. Tietoisen läsnäolon vahvistaminen

Tietoinen läsnäolo eli mindfulness auttaa keskittymään juuri käsillä olevaan hetkeen ja tekemiseen. Voit tehdä tietoisen läsnäolon harjoituksia ja keskittyä hetkeen. Tietoinen läsnäolo lisää tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä.

Harjoittele läsnäoloa tekemällä tämä helppo meditaatioharjoitus:

Istu paikallasi ja sulje silmät muutamaksi minuutiksi. Keskity pelkästään havainnoimaan omaa hengitystäsi ja siihen miten se kulkee sisään ja ulos. Miten vatsasi kohoaa ja laskee vuorotellen. Voit samalla pohtia, miltä kehossasi tuntuu, onko jossain jännitystä tai kipuja. Suuntaa hengitys niihin kohtiin kehossasi.

3. Nuku vähintään 7 tuntia yössä

Nukkuminen vähentää stressihormoneja, jotka ovat haitallisia keskittymiskyvylle. Samalla uni poistaa aivoista muun muassa Alzheimerin tautia aiheuttavaa amyloidi-valkuaisainetta.

Kun haluat pitää aivosi terveenä ja skarppeina nuku vähintään 7 tuntia joka yö.

4. Noudata Välimeren ruokavaliota

Aivot tarvitsevat oikeanlaista ravintoa toimiakseen optimaalisesti. Välimeren ruokavalion on todettu olevan paras aivojen kannalta. Siihen kuuluu paljon kalaa, hedelmiä, kasviksia, pähkinöitä ja oliiviöljyä. Näistä ruoista saa paljon hyödyllisiä ravintoaineita. B12-vitamiini on välttämätöntä hermojen toiminnalle ja omega 3-rasvahapot ovat tutkitusti hyväksi aivoille.

Lähde: IL.fi

Kuva: Silvia Pixabaystä

Jaa vinkit keskittymiskyvyn parantamiseen myös ystävillesi!